Здраве

Химикал в питейната вода разваля зъбите на децата

Какво доказват учените за питейната вода и здравето на зъбите?

Не пропускайте нашите публикации като се

Децата с по-високи концентрации на вид химично съединение в кръвта си са по-предразположени към образуване на кариеси, докладваха изследователи от Стоматологичното училище на Университета на Западна Вирджиния.

Химикал в питейната вода разваля зъбите на децата
Химикал в питейната вода разваля зъбите на децата

Синтетични групи химикали, наречени перфлуоро алкилови и поли флуоро алкилови (PFAS), са разпространени повсеместно в резултат на широкото им производство и употреба. Макар, че производителите вече на използват PFAS за изработване на съдове с незалепващо покритие, килими, картон и други изделия, те продължават да замърсяват околната среда. Учени ги свързаха с различни здравни проблеми – от сърдечни болести до висок холестерол, а сега изследователи насочиха вниманието си към начина, по който влияят на здравето на зъбите.

Те проучиха дали повишените концентрации на PFAS са свързани повече с кариеси при децата и откриха, че едно от тези вещества – перфлуоро деканова киселина, оказва такъв ефект.

„Поради силните химични връзки на PFAS те трудно се разграждат, което прави по-вероятно запазването им в околната среда и особено в питейната вода – казва Кристофър Уотърс, ръководител на изследователските лаборатории при Стоматологичното училище. – Повечето хора може да не знаят, че използват вода и други продукти, съдържащи PFAS.“

629-те деца, включени в изследването, били на възраст между 3 и 11 години и участвали в Националното проучване на здравето и храненето в САЩ. Проби от кръвта им били изследвани за PFAS през 2013 и 2014 година. Била оценена появата на кариеси и други фактори като раса, индекс на телесната маса и честота на миенето на зъбите.

От седемте изследвани PFAS перфлуородекановата киселина била тази, която водила до образуването на повече кариеси.

„Перфлуородекановата киселина в частност има дълга молекулярна структура и силни химични връзки; следователно тя се запазва по-дълго в околната среда. Поради това е по-вероятно да има негативни последици за здравето като предизвикване на кариеси“, отбелязва д-р Р. Констанс Уийнър, другият автор на изследването.

Но по какъв точно начин влияе въпросната киселин? Изседователите имат хипотеза. Според други проучвания перфлуородекановата киселина може да разрушава нормалното развитие на зъбния емайл, който прави зъбите твърди. Това ги прави податливи на разваляне.

Необходими са обаче повече изследвания за изясняване на механизма на действие на киселината по отношение на кариесите и нормалното изграждане на зъбите.

Детски зъби
Детски зъби

„Добрата новина е, че при нашето изследване при около половината деца не се откриваха измерими количества PFAS. Може би причината е, че определени PFAS вече не се произвеждат в САЩ“, посочва Уийнър.

Друга добра новина е, че изследването потвърждава важността на добрата устна хигиена и редовните стоматологични прегледи. Децата, които си миели зъбите веднъж на ден или дори по-рядко, имали повече кариеси от онези, които ги четкали минимум два пъти дневно.

По същия начин при тези, които не били ходили на зъболекар през последната една година, било два пъти по вероятно да са с повече кариеси. Така че, дори да нямаме контрол върху водата, която децата ни пият, ние все пак можем да предпазим зъбите им, като следим за редовното им миена и записваме редовно часове за прегледи при зъболекар.

Вижте още и ⤵️
Сок от моркови с мед за заздравяване на зъбите
3 предпоставките за образуване на кариес
Нова технология за лекуване на кариеси

Тагове
Close