БилкиЗдраве

Термопсис помага за отхрачване при възпаление на бронхите

Билката помага при възпаление на бронхите със секрет

Не пропускайте нашите публикации като се

Термопсис не е особено популярна билка у нас, но в народната медицина се използва като отхрачващо средство. Макар и по-рядко , тя се прилага и за предизвикване на повръщане. Въпреки че има лечебни свойства, растението е отровно и трябва да се прилага внимателно и от специалисти.

Изолираният от билката алкалоид увеличава отделянето на адреналин, вследствие на което се подобрява сърдечната дейност и се повишава артериалното налягане. Другият алкалоид – термопсин, увеличава секрецията на слуз в дихателните пътища, повишава съкратителната способност на бронхиалната гладка мускулатура чрез възбуждане на вагуса и така облекчава отхрачването. 

Термопсинът предизвиква и повръщане, като възбужда непосредствено центъра на повръщането по типа на апоморфина, същевременно дразни сетивните нервни окончания на вагуса в стомашната лигавица, вследствие на което рефлекторно се повишава тонусът на центъра на повръщането (двоен механизъм на повръщането).

Термопсис помага за отхрачване при възпаление на бронхите
Термопсис помага за отхрачване при възпаление на бронхите

Термопсис

Многогодишно тревисто растение от сем Бобови, с дебело коренище.

Стъблата са високи 10 – 40 см, прави, прости или разклонени, влакнести. Листата са нечифтоперести; листчетата са продълговати, тъпи или слабо заострени, по горната повърхност са голи, по долната – гъсто покрити с власинки. Цветовете са събрани по 2 – 3 във връхни гроздове, жълти; флакчето е дълго 25 – 28 мм, крилцата са линейно продълговати, ладията е малко по-дълга от крилцата. Плодът е кълбовидно яйцевиден боб. 

Цъфти през юни – юли, плодоноси през септември – октомври.

Стрък от термопсис

Дрогата се състои от стръкове, дълги до 30 см. Листата са триделни, на дръжки.

Има слаба характерна миризма, вкусът е горчив.

Събира се по време на цъфтежа (юни – юли) и веднага се суши.

Съдържание: Алкалоиди (до 2,5 %) – термопсис, химотрипсин, анагирин, пахикарпин, метилцитизин, цитизин, етерично масло, сапонини, гликозида термопсиланцин, танини, смолисти вещества, аскорбинова киселина.

Действие: Отхрачващо, еметично ( предизвиква повръщане). Възбужда дихателния и сърдечно двигателния център, повишава артериалното кръвно налягане.

Приложение: Като отхрачващо средство при възпалителни процеси на бронхите с гъста секреция.

Семената са суровина за получаване на цитизин.

Семе от термопсис

Дрога са семената дълги до 4 мм, почти сферични (бъбрековидни), лъскави, черни, със сиво синкав налеп. След узряване на плодовете (септември – октомври), те се събират, изсушават се и след овършаване от тях се отделят семената. Опакопват се в плътни торби. 

Съдържание: Алкалоиди -мцитизин ( 0,7 % ) и по-малки количества метилцитизин, анагирин, пахикарпин, термопсин, , тлъсто масло и др.

Действие и приложение: Както при стрък термопсис.

❗️Билката е противопоказна за тези, които страдат от стомашни язви и свръхчувствителност. Може да се прилага и при възрастни, и при деца, като дозата зависи от възрастта.

Вижте още и ⤵️
Бъдете здрави от билките в природата
Билки амулети
Дихателно упражнение почиства бронхите

Тагове

Свързани статии

Close