Здраве и красотаСтатии

Съвети за здрави очи

Как да поддържате очите си здрави

Не пропускайте нашите публикации като се

Правете гимнастика на очите си като ги насочвате в четирите посокинагоре, надолу, наляво и надясно. Във всяко от тези положения трябва да задържите погледа си в продължение на 1-2 мин. След това затворете очи и им дайте възможност да си починат. Тези упражнения се правят по 2 пъти на ден – сутрин и вечер. Извършват се в продължение на 10 мин.

Съвети за здрави очи
Съвети за здрави очи

Очните нерви се тонизират с масаж на очите. Той включва поглаждания на затворените очи с крайчетата на пръстите, както и лек масаж на клепачите с цяла длан. Най-удобно е да масажирате очите си с двата пръста – показалеца и средния. В долния край на клепачите пръстите трябва да се движат в посока от слепоочията към носа. В горния край – в противоположна посока – под веждите. Движението се повтаря по 10 – 15 пъти.

Добър стимул за очите е студената вода. Сутрин потапяйте лицето си по 3 – 4 пъти в студена вода за 3 – 4 сек или се напръсквайте обилно в областта на очите. Много полезно е да поседите и известно време да погледате тихата водна повърхност на езеро или басейн. Това стимулира нервната система и очните нерви. Разбира се, с всичко това трябва да се занимавате редовно. Не забравяйте и за активния начин на живот. Тренирайки тялото си, вие тренирате и своите кръвоносни съдове.

Тагове

Свързани статии

Close