Здраве и храна

Сок от моркови с мед за заздравяване на зъбите

Ефикасни рецепти за заздравяване на зъбите

Не пропускайте нашите публикации като се

Медът е много полезен за стоматологични заболявания. В различни комбинации той действа профилактично, прочистващо или подпомагащо оздравяването и облекчаващо болката. Ето няколко рецепти.

При зъбна болка:

  • 1 с. л. конски босилек се залива с 1 ч ч вряла медена вода. Престоява 10 мин, прецежда се. Жабури се на всеки 5 – 7 мин. Болката бързо трябва да стихне.
  • При силни зъбни болки запълнете дупката на зъба с кашица смес 2 : 1 от чесън с мед.

При парулис (абсцес на венеца)

  • При абсцес на венеца се налива на дъното на малка тенджера 0.5 см липов мед. Сгорещява се до червено стар и много ръждив пирон и се слага в меда. С получения състав се маже венецът вечер преди сън. При нагряването на пирона той не трябва да се докосва и издухва, за да се запази ръждата.
  • При гнойници и течение се разтопява захар в 1 с л вода и 1 с л мед. Когато сместа се карамелизира до черно, се сваля от огъня и се слага гореща (колкото може да се търпи) върху абсцеса. Това може да помогне той да  пробие и същевременно да се дезинфекцира.

При кариес

  • В началото, когато се появи кариес, ефикасно е жабуренето с цвят от лайка и невен с мед. За приготвянето на разтвора се вземат по 1 ч.л. сух цвят от лайка и невен, заливат се с 2 ч.ч. вряла вода, киснат 15 мин. Прецежда се, прибавя се 1 ч л мед и се разбърква. Жабуренето се прави преди всяко хранене и след него. Това трябва да се прави не повече от 2 -3 седмици, за да се предотврат почвата на алергия.  Едновременно с това е полезно да се дъвче забрус (запечатката на пчелните килийки).

При парадонтоза

  • Добър ефект има дъвченето на пита с мед: почистват се венечните джобове от гной, венците се заздравяват, зъбите се очистват от налеп. Препоръчва се процедурата да се повтаря 3 – 4 пъти на ден по 10 – 20 мин.
  • Трябва да се втрива във венците мед, смесен със сол ( на 20 гр мед 5 – 10 гр готварска сол, добре да се разбърка, докато се разтвори ), а също венците да се натрият с вътрешната страна на кората от лимон, пресен сок от равнец, малко чесън. 
  • За заздравяването на зъбите да се пие сок от моркови с мед на вкус.
  • При кървене на венците да се пие чай от майски листа коприва с мед.

Вижте още и ⤵️
7 ползи за здравето със сок от моркови
Бъдете здрави от билките в природата
Оток от болни зъби
Падане на зъби
Болка в горните зъби – сигнал за синузит

Тагове
Close