Здраве

Слънчевата алергия е опасна за хора с болни бъбреци

Фотодерматит - непоносимост към ултравиолетовите лъчи

Не пропускайте нашите публикации като се

Според статистиката 5% от хората страдат от фотодерматитнепоносимост към ултравиолетовите лъчи, затова и престоят им на слънце става почти невъзможен.

По-често срещан е при русите мъже и жени и хората със светли кожи. 

Само след 15 мин стоене на слънце кожата започва да ги сърби и се появява зачервяване и обрив. Колкото по-дълъг е престоят под слънчевите лъчи, толкова обривът е по-силно изразен и толкова по-упорито се запазва.

Слънчевата алергия е опасна за хора с болни бъбреци
Слънчевата алергия е опасна за хора с болни бъбреци

Освен това хората със слънчева алергия се оплакват от слабост, повдигане и втрисане. Характерно за тази алергия е, че при пациентите липсват симптоми като кашлица и спазъм на дихателните пътища.

При силна реакция на организма може да се появи и оток. Слънчевите лъчи изработват в организма хистамин, включващ алергична реакция. Виновни за това състояние се смятат специфични вещества, притежаващи особена чувствителност към ултравиолетовите лъчи. Те може да се намират в повърхностния слой на кожата, но може да са и по-дълбоко.

Освен наследствената предразположеност причина за алергията може да се дължи на нарушения в дейността на някои вътрешни органи (черен дроб, бъбреци, щитовидна жлеза, дисбактериоза на стомашно-чревния тракт), както и автоимунни процеси.

Повишената чувствителност към слънцето се провокира и от липсата на витамини. Препоръчително е да се пият всеки ден киселомлечни продукти съдържащи лактобактерии. Те облекчават появата на алергични реакции.

Прием на някои лекарства като антибиотици, кортикостероиди и антидепресанти също е възможна причина за появата на тази чувствителност.

Рязкото затопляне на времето и силното слънце налага да вземем незабавни мерки, за да предпазим кожата си от влиянието на лъчите. Алергията не е рискова за здравето, но определено влошава качеството на живот. Затова е препоръчително терапията да започне поне 1 месец преди летния сезон. 

Добре е да посетите алерголог, който да предпише лекарствата, които ще спрат реакцията и ще предотвратят обривите, които в резултат от слънчевото облъчване. Ако пък вече има обрив, задължително се консултирайте със специалист. Само така за кратко време могат да бъдат овладени симптомите, но и да се предотврати нова клинична изява на болестта.

Фотодерматит - непоносимост към ултравиолетовите лъчи
Фотодерматит – непоносимост към ултравиолетовите лъчи

Много е важна профилактиката. Хората чувствителни към ултравиолетовите лъчи, трябва да избягват пряко слънчево излъчване, особено в часовете между 11 и 17 ч. Да носят дрехи в светли тонове и задължително да използват слънцезащитни кремове с фактор не по-малък от 50.

За да изчезнат по-бързо обривите, може да се вземе хладен душ или кожата да се потърка с кубчета лед.

Помагат и кръгчета краставица или картоф, поставени върху обривите. По същия начин можете да използвате и листа от сурово зеле.

Препоръчително е да се пие повече вода. Но всички тези съвети са подходящи при незначителни  прояви на фотодерматоза. При по-сериозни в действие влизат мазила с противоалергични компоненти.

При тежка алергия се назначават хормонални препарати, които бързо облекчават възпаленията. Но всичко това само с разрешение на лекар. 

Вижте още и ⤵️
Природни съставки пазят лицето от слънцето
Как да се предпазим от летните жеги?
Слънчевите изгаряния състаряват
Слънчевите бани са полезни
Слънчево изгаряне

Тагове
Close