Статии

Сигили или магически печати

Кои са сигилите и какво представляват магическите печати?

Не пропускайте нашите публикации като се

Още от древността са известни символи, притежаващи магическа сила. Наричат ги сигили или магически печати. Най-известни сред тях от средновековните книги по магия и алхимия са Малкият ключ на цар Соломон (Лемегетон, Гоетия), Печатът на 6-та и 7-на Книга на Мойсей. Сигилата на черната и бялата магия, Великият гримуар и др.

В магията сигилите се свързват със система от представи, посредством която могат да се съживяват и управляват божества, духове, демони. Думата “сигила“ произхожда от латинското sigillum, което означава “печат“. Според друга версия “сигила“ идва от иврит (segulah – “дума, действие или творение с магически ефект “).

Сигили или магически печати
Сигили или магически печати

Сигилите са използвани от древността в кабалистичната магия и в юдейската мистика (базиран на практиките със сигили е Sefer Raziel HaMalakh, както и други средновековни еврейски мистични източници).  Обикновено сигилата представлява сложна комбинация от няколко символа или геометрични фигури (числа) с определено значение или намерение на всеки знак. Сама по себе си, сигилата не вика духове, тя служи само за физическо средство, с помощта на който магът достига нужното състояние на духа.

В сигилите са зашифровани тайните имена на духове и божества, различни за всеки маг. Когато магът вика дъхът или божеството, той може да ги управлява, поставяйки необходимата сигила в огъня и удряйки я с магически меч.

На сигилите се приписват и по-сложни значения. Петоъгълникът (пентаграма) е най-мощната сигила в неоезическата магия. Сигилите се използват и като емблеми на различни съобщества. Всеки човек може да си избере сигила (например руническа или тиванска буква) и да ги изобрази върху свой талисмани, върху тялото си или магически инструменти. Сигилите могат да играят ролята и на амулети или средства за медитация.

В средновековното церемониално вълшебство сигилите обикновено са използвани за призоваване на различни ангели и демони от мага. Средновековните ритуални книги често съдържат изображения и описания на магически печати и сигили. Например Гримуар, както и споменатият Малък ключ на цар Соломон, в който са приведени описания и изображения, управляващи печатите на 72 принцове от йерархиите на ада.

Сигилите са замисли, които в концентриран вид представляват определено желание, идея или концепция. По своята същност те представляват желана цел или резултата, поставени в магическата обвивка заклинание. Създавайки сигила, магът сякаш придава на желанието си определена структура. След това при произнасяне на самото заклинание той може вече да не мисли за очаквания магически ефект. Това го освобождава от необходимостта да помни причината за изпълнението на дадено магическо действие, като му позволява напълно да се съсредоточи върху пробуждането на енергията, нейната концентрация и насочването ѝ.

Сигилите могат да бъдат геометрични фигури, астрономически знаци, алхимични символи и знаци на божества. Правилният избор на сигила е интуитивен, по вдъхновение, чрез медитация или наблюдаване на блестящи повърхности (например магически кристал, кристално кълбо, огледало и т н) или дим. Може да се потърси и съвет от духовете, като се постави на олтара пластинка от полирано сребро, бронз, злато, стъкло или друг блестящ материал. Предполага се, че на повърхността ѝ духовете или божеството ще появят изображение на сигила с помощта на роса. Това явяване на сигилата се смята за заредено с магическа сила.

В магията на XX век сигилата е най-често употребявания елемент, създаден като визуална концентрация на желанията на мага. Тя е сформирана от живописеца и окултист Остин Осман Спеър. Техниката му, известна като сигилизация, се превръща в основен елемент на вълшебството на хаоса и се развива в популярната практика на западната магия. Сред окултистите е популярна теорията, че сигилите съзнателно се използват като магически инструменти от търговски корпорации (например в широко известните корпоративни емблеми на марките “Кока кола“ и “Макдоналдс“ ) в преследване на престиж и икономическо могъщество.

Като цяло, сигилите са много подходящи за постигане на ясни, конкретни резултати. Това ги прави великолепен инструмент за практическа магия – например лечителство, промяна на навиците, стимулиране на вдъхновението, контрол над сънищата и т н. Но е задължително винаги мислено ясно “да се обозначава“ пътят за постигане на целта.

Вижте още и ⤵️
Магия за ежедневна употреба
Магия или болест
Магия с билки
Как да развалите магия

Тагове

Свързани статии

Close