Здраве и красота

Серен сапун срещу черни точки

Как да почистим кожата си от черните точки?

Не пропускайте нашите публикации като се

Черните точки по лицето (въгарци, комедони) са разширени пори, запълнени с с мазнини, прах и нечистотии.

Те са големи от иглен връх до главичка на топлийка. Обикновено се появяват по носа, по брадата и по другите части на лицето. 

Като предпазно средство сред народа се използват вечерните бани на лицето с чай от лайка, измиването на лицето с гореща вода и серен сапун (или с бораксов разтвор – 2 – 3 ч л на чаша вода) или изтриването на лицето с лавандулов спирт или одеколон.

Серен сапун срещу черни точки
Серен сапун срещу черни точки

Лечението се провежда, както при лунички по лицето, със следните допълнения:

1.Всяка сутрин след сухия четков масаж лицето се измива със серен сапун или бораксов разтвор, след което хубаво се наплисква със стайна вода, изтрива се и накрая се натърква с 1/2 обелен лимон, завит в тънко и меко платно.

2.Вечер преди лягане се прави парна баня на главата най-добре с чай от лайка, последвана от коремен компрес с чай от трина, едновременно съчетани с маска на лицето от хладък селски хлебен квас, забъркан с мляко – държат се цяла нощ.

Лятно време от 10 до 12 часа, особено полезни са слънчевите бани със зелени листа (30 – 60 мин), последвани от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода или речна (морска) баня. Механичното премахване на точките чрез изстискване не се препоръчва, защото разваля лицето и може да предизвика инфекция с много лоши последици за красотата.

Лечението се повтаря до пълното изчезване на черните точки.

Вижте още и ⤵️
Прогонете черните точки от гърба
Премахване на черните точки с паста за зъби
Овесените маски почистват и подмладяват
Премахване на черните точки

Тагове

Свързани статии

Close