Именни дни

Св. София, Вяра, Надежда и Любов

Св. София, Вяра, Надежда и Любов - 17 септември

Не пропускайте нашите публикации като се

Църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов – отдава се почит на добродетелите, които ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

Св. София, Вяра, Надежда и Любов именници: ВЕРА, ВЯРА, ВЕРКА, ЛЮБА, ЛЮБКА, ЛЮБЧО, ЛЮБЕН, ЛЮБЕНА, ЛЮБИМА, ЛЮБИНКА, ЛЮБОВ, ЛЮБОЗАР, ЛЮБОМИР, ЛЮБОМИРА, ЛЮБОСЛАВ, ЛЮБОСЛАВА, НАДА, НАДКА, НАДЯ, НАДЕЖДА, НАДЕЛИНА, НАДИНА, СЕВДА, СЕВДАЛИН, СЕВДАЛИНА, СЕВДИЕ, СОНЯ, СОФИЯ,СОФИ, СОФИЙКА, СОФРОН(ИЙ), СОФИ, СОФИЯ, Софка, София

Изберете Пожелания за имен ден

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Житие на светиците

Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живяла една благочестива жена, християнка – тя се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов. Тя ги възпитавала в любов към Господа Исус Христос.

Майката и дъщерите й не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138), който заповядал да ги доведат веднага при императора.

Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от стокойствието им: сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание. Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда – на 10 и Любов – на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко.

А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Но тя проявила необикновена сила през цялото време.

Св. София, Вяра, Надежда и Любов - 17 септември
Св. София, Вяра, Надежда и Любов – 17 септември

Не издържали и на изтезанията момичетата умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след кончината на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях. Църква почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери.

Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

Любопитно

Трябва да се отбележи, че често нехристияните (но и християните от други изповедания, или изобщо несведущите), поради незнанието си, че Премъдростта Божия е също и едно от имената на Иисуса Христа, допускат грубата грешка да смятат, че храмовете с името „Света София” (например в нашата столица София, или в Константинопол/Цариград/Истанбул),  посветени на Божия Син, са наименувани не на Него, а на тази скромна светица.

София (Мъдрост) е Премъдростта Божия, на която именно е кръстена светата мъченица, а не обратното, затова и нейните дъщери носят имената на основните плодове на Духа (тоест на Мъдростта = София): Вяра, Надежда и Любов.

За празника

Не се извършват някакви специални обреди и не се спазват забрани. В много къщи за този ден месят пресни питки и ги раздават, с грозде или други плодове, за здраве, щастие и любов.

Отдава се почит на добродетелите, който ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

Празничната трапеза

На масата се слага прясна питка и грозде.

Вижте още и ⤵️
Пожелания – София, Вяра, Надежда и Любов
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъж

Тагове

Свързани статии

Close