Здраве и красота

Рецепти с лавандулово масло

Как да използваме лавандуловото масло

Не пропускайте нашите публикации като се

Аромата на лавандулата ни е добре познат, както и лечебните му свойства. Етеричното и масло е едно от най-популярните и широко разпространени на Земята. За късмет, лавандулата се развива отлично в Българските географски ширини. С многобройните си свойства, маслото може да се използва в редица случаи като алтернатива на традиционната медицина.

Рецепти с лавандулово масло
Рецепти с лавандулово масло

Всъщност неговото приложение е толкова обширно, че според нас всеки дом трябва да има бутилка лавандулово масло. Това ароматно цвете отдавна се използва в козметични продукти и процедури, и е известно със своя успокоителен и отпускащ ефект върху тяло и ум. Затова всеки човек сам може да се възползва от свойствата му по естествен начин, в домашни условия.

Ето какви приложения в ежедневието ни намира лавандуловото масло:

Средство против насекоми / ухапвания от насекоми

Лавандулата, освен че отблъсква насекомите, успокоява кожата при ухапвания и ужилвания от тях. Ароматното масло помага да спре сърбежа на засегнатата област и намалява подуването. Изпарете няколко капки в помещение, за да отблъснете комари или в гардероба против молци.

Акне и възпалена кожа

Акне често се причинява от неправилна диета и начин на живот, но също така и от прекомерното производство на серум в кожата. Антисептичните свойства на лавандуловото масло действат ефективно за овладяване на възпалението. Нанесете лавандулово масло с памучен тампон, директно върху възпаленото място. Ако имате много чувствителна кожа, използвайте разреден разтвор (1-2 капки лавандулово масло в една чаена лъжичка растително).

Суха и напукана кожа

Използвайте разредена смес (лавандула и растително масло) и масажирайте върху засегнатите части.

Екзема и дерматит

Тези кожни състояния обикновено се активират и задълбочават при хора подложени на стрес и нервно напрежение. Арома – терапевтичен масаж с лавандула помага за облекчаване на тревожността и напрежението. Направете си релаксираща вана, като добавите 2-3 капки лавандулово масло или смесете няколко капки лавандула с 2-3 чаени лъжици растителна мазнина и разтрийте сместа върху засегнатата зона.

Пърхот

Смесете по 3 капки етерично масло от чаено дърво и лавандула в 2 ч.л растително масло и със сместа си направете масаж на скалпа. Повторете процедурата няколко пъти в седмицата.

Успокояващо при стрес и тревожност

Разредете 2-3 капки лавандулово масло в 1-2 супени лъжици растително масло и втривайте в дланите си, на слепоочията, китките и краката, за почти незабавно успокояващ ефект върху тялото. Отнема само няколко минути на ароматното масло да попадне в кръвообращението и да достигне до всички краища на тялото. Можете да използвате инхалация с топла вода и да привлечете аромата чак до вашата Амигдала (емоционалния център в мозъка ви).

Трудности при заспиване и безсъние

Поставете 1-2 капки лавандулово масло върху възглавницата си и се отпуснете в леглото. Като алтернатива може да използвате горепосоченият микс и го втривате в дланите и стъпалата.

Слънчеви и топлинни изгаряния

Лавандуловото масло магически лекува леки изгаряния. То намалява болката и зачервяването, а при наличие на подуване, подпомага за нормализиране състоянието на засегнатата тъкан. Ароматното масло също така предотвратява образуването на белези и стимулира клетките на раната, за да се регенерират по-бързо. Най-добре е да се разтвори в неутрална растителна мазнина, като бадемово олио или зехтин.

При рани, охлузвания и порязвания

Почистете раната с антисептичен разтвор. След като раната е промита и дезинфекцирана, поставете капка лавандулово масло върху нея. Това ще помогне да спре кървенето и убие бактериите. При деца, бременни жени и хора с чувствителна кожа, разредете етеричното масло в чаена лъжица растителна мазнина.

Гадене и морска болест

Поставете капка лавандулово масло на върха на пръстите си, втрийте в областта зад ушите си и около пъпа. Ако не желаете да използвате чисто етерично масло директно върху кожата си (тъй като това може да предизвика дразнене при хората с много чувствителна кожа), използвайте разреден разтвор или поставете 1-2 капки върху салфетка/кърпичка, като вдишвате, докато се облекчат симптомите.

Сенна хрема и запушен нос

Поставете 2-4 капки лавандулово масло в дифузьор, добавете малко вода и вдишвайте изпаренията. Ако не забелязвате облекчаване на симптомите, пробвайте инхалация с 1 капка лавандула и 1 капка евкалипт.

Кръвотечение от носа

За спиране на кръвотечение от носа, ще имате нужда от салфетка и парче лед. Поставете една капка лавандулово масло върху салфетката и я увийте около парчето лед. Поставете го до основата на носа си, в средата на горната устна и го оставете да остане там, докато спре кървенето или почувствате дискомфорт.

Херпес

Направете следния разтвор и поставете директно върху херпеса. Направете тази процедура веднага щом го забележите.

  • 2 капки лавандула
  • 2 капки бергамот
  • 5 мл етилов алкохол или водка

Главоболие

Направете леден компрес съдържащ няколко капки лавандула (използвайте не повече от 1-2) и легнете да си починете. Освежете компреса щом достигне температурата на тялото.

Мускулни болки и разтежения

Лавандуловото масло притежава болкоуспокояващи и антивъзпалителни свойства, като помага за облекчаване на стегнати мускули, синини и мускулни разтежения. Използвайте масажно масло или крем с лавандула и масажирайте засегнатата област.

Вижте и:⤵️
Червените боровинки и ядки за изящна коса и гладка кожа
Премахнете гъбички и депресия с индрише
8 грешки са виновни за мазната коса

Тагове
Close