Здраве и храна

Ранните ягоди – какви са опасностите за здравето?

Полезна информация за ягодите

Не пропускайте нашите публикации като се

По магазините първите ягоди се появиха малко преди 14 февруари. Преди ягоди се продаваха по пазарите от края на май до началото на юли най-много. И поради тази причина ягодите бяха не само много очаквани, но и страшно вкусни.

Днес в този малък плод дебнат много опасности. Ще започнем с най-обичайната, а след това ще разгледаме ягодите  “под микроскоп”.

Ранните ягоди - какви са опасностите за здравето?
Ранните ягоди – какви са опасностите за здравето?

Ако разгледате етикетите в магазините, ще ви стане ясно, че ягодите са пропътували стотици, а в някои случаи и хиляди километри. И въпреки това те изглеждат така, сякаш току що са откъснати.

Първо – по пътя на логиката няма как да не стигнем до заключението, че има нещо гнило в ягодите, който се продават през февруари. Тези едрички, почти еднакви плодове са пълни с пестициди. Преди десетина дни darknews.bg класира ягодите в “мръсната десетка” на плодовете и зеленчуците с най-много пестициди. Освен пестициди, лъскавите ягоди са обработени допълнително, за да издържат пътуването от Гърция или Испания.

Колкото и привлекателно да изглеждат, въздържайте се и не купувайте ягоди извън сезона, в който зреят у нас.

Истината е, че знаем почти всички колко вкусни са ягодите. Наясно сме от ползите от този благоуханен плод. Но малцина са тези, който знаят каква ужасна тайна се крие под зелените листа на ягодите. Тайната, която изглежда като яйца на глисти или червеи и протозой ( едноклетъчни организми ).

Внимание – ягоди!

Следващите редове нямат за цел да ви изплашат или манипулират по някакъв начин. Това е информация, която трябва да имате в предвид и която в никакъв случай не трябва да ви отказва от полезните ягоди. Единственото, който цели тази информация е да бъдете внимателни и отговорни към вашия избор.

Ягодови вредители

1. Листни въшки

Тази напаст за всички овощни градини не подминава и ягодите. Листните въшки смучат сок от дръжките и листата и поради тази причина плодовете не узряват, В допълнение към директното увреждане на растението, листната въшка пренася и някои вирусни заболявания.

2. Гъсеници

Друг враг – това са гъсениците. Те дъвчат всичко по пътя си. За да контролират филизите градинарите използват различни химикали, злоупотребата с който е много вредна за човешкото здраве. Затова е по-добре да не давате ягоди на бебета и малки деца.

3. Дървеници

Да, правилно сте прочели – има дървеници, който са истинска напаст в селското стопанство. На градинарите им е много трудно да се отърват от тях, защото те снасят хиляди яйца.

4. Цветни трипси

Ягодите от супермаркета са пълни с насекоми вредители. Ако имате познат, който работи в голям магазин, той със сигурност ще потвърди, че това, който вие виждате на щанда, няма нищо общо с онова, което е в склада. Тези вредни насекоми масово инфектират плодовете. Въпреки, че е сравнително леко да се изчистят, все някога може да се случи някое трипси да попадне в устата ви.

5. Червен кърлеж

Това насекомо не е абонирано за ягодите. Червеният кърлеж е масова напаст по градините. И за да се отърват от нея, фермерите не жалят средства, който в никакъв случай не са безопасни за хората.

Преди да купите ягоди!

1. Казват, че след като се засее, и докато узрее, на ягодата са необходими около 50 дни. Не е чак толкова много. Може да ги отглеждате сами, ако има къде. Дори и няколко ягодки от балкона ще ви се сторят много по-сладки, от килограмите, който бихте изяли от магазина.

2. Ягодите трябва да са равномерно тъмно червени на цвят, без петна. Размерът няма значение. Като правило , гигантският плод е индикатор за наличие на химикали.

3. Ако ягодите с един и същи размер, на пипане са твърди, гладки и като каучук, то те са пълни с нитрати. Не си давайте парите за отрови!

4. Основният критерий – аромат! Колкото по-отдалеч ухаят ягодите, толкова по-добре за вас. Ако сега отидете в магазина и вземете една тарелка ягоди, ще ви трябват доста усилия, за да усетите аромат. И не, той няма да се появи, ако постоят малко у вас. Затова – мислете преди да купите!

Вижте още и :⤵️
Повишете имунитета
5 причини да ядем джинджифил
7 ползи от чесъна

Тагове
Close