Именни дни

Пренасяне на мощите на преп. Максим изповедник

Информация за празника - 13 август

Не пропускайте нашите публикации като се

На 13 август Православната църква отбелязва пренасянето на мощите на преподобния Максим Изповедник от мястото на неговото заточение и смърт в Константинопол. Паметта на светеца се празнува на 21 януари и на 13 август. На тези дни празнува своя имен ден и Негово Светейшество Българският патриарх Максим, който чества името на своя небесен покровител св. Максим Изповедник.

Пренасяне на мощите на преп. Максим изповедник именници: МАКСИМ, МАКСИМИЛИАН

Изберете Пожелания за имен ден

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Преп. Максим Изповедник е един от най-големите и авторитетни православни църковни отци. Роден в богато и уважавано семейство, той получил добро образование, като особено се интересувал от философията. Познаващ отлично Христовото учение, духовното наследство и дълбоките корени на църковното предание, св. Максим се проявил като плодовит християнски мислител и авторитетен учител на истините на вярата.

Пренасяне на мощите на преп. Максим изповедник
Пренасяне на мощите на преп. Максим изповедник

Максим водил усилена борба срещу навлизащата монотелкса ерес, според която християнството не било богочовешка религия.Отказал се от длъжността си на секретар на императора, светецът се оттеглил в света обител и се съсредоточил върху философията.

Събратята му го уважавали за действията му и в знак на почит го провъзгласили за игумен. Светецът отказал и предпочел уединението. След този период той се отправил към Африка за да се бори с езичеството. Красноречието и доводите му го направили нежелан за владетелите и в последствие бил съден в Цариград като държавен изменник. Преподобния бил изпратен на заточение в Тракия.

След години отново бил подложен на изтезания, като в последствие отрязали езика и дясната му ръка, за да не може повече да пази и проповядва вярата си.

👉Календар с Именни дни

👉Вижте всички Именни дни през Август

Вижте още и ⤵️
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъж

Тагове

Свързани статии

Close