Поверия и суеверия

Поверия за Илинден

Всички поверия за Илинден - 20 юли

Илинден се празнува всяка година на 20 юли. Християните по цял свят отдават почит на Св. пророк Илия, наричан още и „Гръмоделецът““пророк и предсказател на великите Божи дела”, “ангел в плът” и “предтеча на второто Христово пришествие”.

Илинден, св. Илия именници: ИЛИАН, ИЛИАНА, ИЛИЯ, ИЛИЯН, ИЛИЯНА, ИЛКА, ИЛКО, ИЛЬО

По българските земи Св. Илия се почита като господар на небесните природни стихии. Той владее градушките, гръмотевиците и светкавиците. Хората вярват, че когато той препуска с конете си и огнената си колесница по небесните пътища, причинява огън и гръмотевици.

Поверия за Илинден - 20 юли
Поверия за Илинден – 20 юли

Според народните поверия когато светецът търкаля бъчви в небесата, тогава на земята гърми. А когато се изправял в битка със крилати змейове, тогава на земята вилнеели опустошителни природни стихии.

Също така на този не трябва да се разботи защотот Св. Илия може да се разсърди. Ако се ядоса – гръм може да удари човек. Той се почита като повелител на градушките, летните небесни стихии и гръмотевиците. Не се ходи на плаж, защото морето взима жертва на този ден, припомня “Черно море”.

Традицията гласи на този ден да се заколи курбан в чест на светеца. Обикновено се избира най-старият петел, т.нар. баща. Стопанката на къщата става рано призори и замесва погача боговица и колач за Свети Илия.

Смята се, че ако на Илинден гърми, виното ще е хубаво, но лешниците и орехите ще са празни, а овошките ще се повредят.

От днес времето се обръща, започват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре. Илинден идва с мъртва хватка на морето, казват старите рибари.

Вярва се, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година. В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разкзват приказки и пеят песни за свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие. На Илинден също празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител.

Вижте още и ⤵️
Илинден, св. Илия, имен ден – 20.07.2019
Горещници и Илинден
Пожелания за Илинден
Пожелания за имен ден

Sending
Оценка
5 (1 глас)
Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close
Close

Блокиране на рекламите

Моля подкрепете ни като изключите блокирането на рекламите