Статии

Оригинални идеи за боядисване на яйца

Ето няколко супер оригинални идеи за боядисани яйца

Не пропускайте нашите публикации като се

Великден е един от най-почитаните християнски празници. Това е денят, в който православният свят посреща Възкресение Христово.

Оригинални идеи за боядисване на яйца
Оригинални идеи за боядисване на яйца

Боядисаното яйце е символ на Възкресението, а твърдата му черупка гробницата на Христос. Хилядолетна е традицията във всяко семейство да се боядисват и да се разменят яйца продължава и до днес.

Ако и искате тази година да бъдете различна, да изненадате роднини и приятели с оригинално изписани великденски яйца, вижте идеите които ще ви дадем. Като изпълнение не са никак трудни и с малко повече усилие ще постигнете невероятен ефект.

С памук

Върху парче памук поставете от различните бои и увийте с него яйцето. Задръжте около минута-две. Получават се разноцветни яйца с преливащи цветове.

С ориз

Напълнете чиния с ориз и оваляйте в него едно мокро яйце. След това прилежно увийте в марля (някои използват за целта парче дамски чорапогащник) и стегнете с конец. Целта е оризът да се придържа към яйцето. Потопете в боя за определено време и извадете яйцето. След като отстраните марлята, ще забележите, че върху повърхността на яйцето има леки петънца.

С пяна за бръснене

Едва ли се учудвате, че пяната за бръснене може да се използва за боядисване на яйца. През последните години този метод стана хит сред голяма част от българските домакини. За целта се нуждаете от пластмасов съд или парче фолио, което да покриете с обилно количество пяна за бръснене. След това сложете от всяка боя, използвайки лъжица и смесете цветовете с помощта на клечка или дървен шиш.

Оваляйте добре подсушените яйца в получената смес и оставете да изсъхнат. След около 2 часа може да отстраните с памук или мека кърпичка излишното количество пяна от яйцата.

Стикер или самозалепваща се хартия

Използвайте стикери
Използвайте стикери

Преди да пристъпите към боядисване на яйцата, изрежете по ваш избор някакъв мотив – цвете, пеперуда или друга оригинална формичка от самозалепващата се хартия и я залепете плътно върху свареното яйце. Потопете в избрания от вас цвят боя, а после я оставате хубаво да изсъхне и отлепете.

На мястото на хартията, ще остане бял цвят. Подобни отпечатъци лесно може да направите и с различни листа или цветя. Прилепете листото към яйцето и плътно го увийте в стар чорапогащник, който силно пристягате с конец. Внимателно изваждате от боята и оставяте да изсъхне. Ако искате да има още по-голям ефект изберете за целта фигурален чорапогащник.

Точици и Пръски

Оригинална, но и малко по-трудна като изпълнение идея. Вземете непотребна четка за зъби и я потопете в боята след това напръскайте яйцето, като прокарвате пръст по влакната. Изберете цвят, който да е контрастен на този, с който сте боядисали яйцето.

Тук ще трябва да се заемете сериозно със задачата и да бъдете внимателни при изпълнението. Поставете там където ще боядисвате найлонова покривка и много внимавайте с пръскането, защото има опасност, ако сте несръчни да нацапате стените и мебелите. И разбира се използвайте ръкавици.

Боядисване с пръски
Боядисване с пръски

Със силикон

Продуханите яйца лесно се декорират с 3D елементи. Може да направите това с горещ силикон или прозрачно лепило. Ако оставите яйцата чисто бели, ефектът наистина е страхотен.

С черупки

След като боядисате яйцето в цвета, който сте избрали, може да да проявите креативност и да го декорирате с разноцветни парченца черупки от счупените при варене яйца.

С гъбичка

Боядисайте яйцата в един цвят. Върху гъбата за миене поставате бяла акрилна боя и като с тампон нанасяйте върху боядисаните яйца. Ефектът е поразителен.

Рисуване с клечки за уши

Меката повърхност на клечките за уши, може да ви помогне да направите доста интересни яйца, като оставите цветни отпечатъци по черупката. Ако имате усет към рисуването и сте решили да декорирате върху продухани яйца, може да ползвате мрамориращи бои. С тях лесно ще получите красив и наситен цвят.

Боядисване с клечки за уши
Боядисване с клечки за уши

Точки от балончета

Любимите ви найлони с балончета за за пукане, с които се уплътняват повечето са един изключително интересен вариант за оригинална украса на вашите яйца. Вземете широка четка, с която намажете найлона с и овъргаляйте яйцето по него. С този трик ще получите симетрично разположени точки върху на яйцето. Ако изберете този вариант със сигурност ще спестите и време, защото процесът по боядисването на яйцата протича много бързо.

Със семена

Ако сте решили да боядисвате със семена, въоръжете с търпение и точна ръка. Може да използвате различни семена, въпрос на избор – сусам, маково семе, ленено семе и др. Може да рисувате както върху пълно яйце, така и върху продухано. Нанесете плътен слой лепило по цялото яйце и декорирайте със семената. Ако не ви хрумва нищо оригинално, най-лесният начин е да ги подредите на няколко реда, в окръжност.

С фолио

Без значение как сте боядисали вашите яйца,може да поставите и златен акцент с фолио. Цветното фолио често се използва при някои атрактивни видове маникюр – шоколад със злато и с акцент златно сърце.

Не е задължително да се ограничавате до стандартното сребърно фолио, защото този продукт се предлага в магазините в най-различни цветове. Освен това имате време до Великден, за да съберете цветното фолио от любимите Ви шоколади, бонбони и други лакомства.

Увийте сварените и изстинали яйца във фолиото и изгладете получените гънки с помощта на пръстите си или лъжица.

Не забравяйте предварително да намажете фолиото със специално лепило за декупаж.

Тук ще ви предложим и друг интересен метод, при който се използва алуминиево фолио.

Вземете парче от кухненския продукт и го смачкайте. След това разгънете фолиото и капнете малко боя за яйца в него. Завийте плътно едно яйце и изчакайте няколко минути.

Когато отворите фолиото ще се изненадате от красивите шарки върху яйцето. За да бъде ефекта още по-впечатляващ сложете върху фолиото различни цветове.

Със салфетка

В избраната от вас салфетка поставете се малка лъжичка от различните бои. Яйцето се увива хубаво в салфетката и се оставя така за няколко минути. Резултатът е пъстри яйца с много интересни преливащи цветове и шарки. През последните години този метод измести традиционното боядисване на яйца. Постарайте се да изпънете салфетката по повърхността на яйцето, така че тя да бъде гладка и без гънки. случай, че имате време и търпение, може да изрежете отделни елементи от салфетката и да ги залепите върху яйцето. Внимателно нанесете лепило върху изображението, като за целта може да използвате и разбит суров белтък.

Яйца на райе

Поставете само половината яйце в избраната от вас боя. Изчакайте докато се получи желания цвят. След това неоцветната час потопете в друг цвят. Ако потапяте различни части от яйцето в различни бои или ако задържате различно време в даден цвят се получават райета.

Вижте и:⤵️
Домашен козунак
Поверия за Великден
Трапезата за Великден
Традиции за великденското яйце

Тагове

Свързани статии

Close