Статии

Не купувайте много играчки

Децата и игрите

Не пропускайте нашите публикации като се

Още в първото и второто детство (от 2 до 7 и от 8 до 14 години) у детето се забелязват редица полови прояви, които окончателно се формират през годините на пубертета и едва тогава се определят като полов живот.

Ето защо още през детската възраст трябва да се провежда полово възпитание. То трябва да почива на принципите на половата хигиена и да се съобразява с възрастта на детето.

Не купувайте много играчки
Не купувайте много играчки

Преди всичко трябва да се избягва всичко онова, което може преждевременно да пробуди чувствеността на детето (например порнография). Детето трябва да се завива с лека (не много топла) завивка, трябва да му се дава природосъобразна (невъзбудителна) храна (без месо или с малко месо и с много белтъчни вещества).

Трябва да се следи също да не би около половите органи на детето да има протривания, ранички, обриви и други кожни дразнения, който да го карат да се чеше и с това да се приучи към онанизъм.

Да се говори правилно на детето.

На малките деца трябва винаги да се говори правилно и чисто. Трябва не само да не се изопачават думите и да се говори по детски, а да се поправя веднага грешката в произношението. Да се обърне внимание на пелтеченето, защото ако още в началото не се премахне този недостатък, много мъчно се оправя по-късно.

Забави и игри

Забавите и игрите са също така друг важен въпрос, защото “играта е детският рай”. Колко често са оплакванията, че детето не се заиграва само, а иска другите да го забавляват. То измъчва с капризите си майка, баща, дядо, баба. Не помагат никакви играчки – то иска ту едно, ту друго и търси постоянна промяна.

Грешката е там, че на децата се купуват много и все нови играчки. По този начин детето загубва способността само да се забавлява и да си прави играчки. За децата особено полезни са тия играчки, който могат да се сглобяват, разглобяват или от който може да се правят разни комбинации – къщички, кулички и други фигури.

Във всеки случай спазвайте следните правила:

1.Не давайте на децата наведнъж по много играчки, защото с това ги правите разсеяни;

2.Не купувайте нова играчка на детето, докато използва старата и не ѝ се насити;

3.Не се тревожете, че детето е счупило купената му нова играчка често то се забавлява много по-добре и повече твори, отколкото с новата.

Накрая ще отбележим, че най-добрата играчка е тази, която детето само е направило с ръцете и въображението си. При това децата трябва да играят предимно с връстниците си, понеже стремежите и силите им са еднакви.

Играта, която може особено да се препоръча и която води към укрепване на цялото тяло, е надбягването. Децата се стремят да достигнат определена цел и който пръв стигне до уреченото място или предмет, той се гордее, а останалите назад се срамуват и втори път се стремят да излязат победители.

Вижте още и ⤵️
Изкоренете ревността у децата
Линия на децата – гледане на ръка

Тагове
Close