Статии

Признаците на патологичния лъжец

Признаци и причини на патологияния лъжец

Не пропускайте нашите публикации като се

Патологичните лъжци са невероятно изкусни. Те така непринудено редят своите измислени истории, че жертвата лесно бива оплетена в мрежите им..

Всеки човек може понякога да излъже. Докато патологичната лъжа се дължи на навик или неувереност в себе си. В крайна сметка обаче, тя позволява на такива хора да се почувстват по-добре.

Има поразителни навици в общуването

Тези хора са развили изключителни навици в общуването, за да могат по-успешно “да продават” историите си. Те изглеждат уверени и искрени в думите си, мамейки дори и най-големите скептици. Те говорят така уверено, че човек автоматично вярва на всичко, което казват, дори и да са пълни лъжи.

Признаци и причини на патологияния лъжец
Признаци и причини на патологияния лъжец

Обича вниманието

Готов е на всичко, за да го получи. Има богат репертоар: от семейни, лични проблеми, заболявания до конспиративни теории. Целта е да привлече вниманието на околните и да предизвика съчувствие. 

Тази жажда за внимание повишава самооценката му и му дава чувство на задоволство от самия себе си. Но може да е пагубна за околните. Постоянното отделяне на внимание и изразяване на съчувствие на човек, който всъщност няма нужда, може да ощети други сфери на живота. А това води до сериозни последствия.

Не се страхува от последствията

Главната му цел е да лъже и да остане безнаказан. По този начин създава алтернативна реалност за себе си, в която се чувства по-уверен. Не мисли за последствията от измамата си. Просто иска да остане безнаказан тук и сега. Затова, когато измамата започне да се разкрива, може да вземе отбранителна твърда позиция по отношение на околните, опитвайки се да прикрие измамата.

Винаги има последната дума

Доказването на нещо е един от най-добрите начини да се скрие измамата. Това обикновено се изразява под формата на последната дума в спора. Който има последната дума, обикновено се чувства победите. Затова, ако такъв човек печели в спор, хората обикновено вярват на измислиците му. Спорът с патологичния лъжец е истинска война, който той е настроен да спечели.

Изтънчен манипулатор

Такива хора са професионалисти в умението да накарат другите “да играят по свирката им”, да правят това, което им е нужно, тогава, когато им е нужно. Те точно знаят как да ви убедят в своята гледна точка, и почти винаги успяват. Бъдете предпазливи, ако ви отделят твърде много внимание, тъй като може би виждат във вас средство за постигане на целите си.

Причината за патологичната лъжа

Няма отговор на въпроса защо хората имат нужда постоянно да лъжат. Макар че тази потребност се свързва с разстройства на личността и поведението, не може да се даде прост отговор на този въпрос. Има редица допълнителни фактори, които карат човека да лъже така често и да е толкова убедителен.

Обикновено патологичният лъжец лъже, опитвайки се да скрие постъпки или зависимости, с които не е готов да се раздели – алкохолизъм, наркотици и т. н. Лъже за да ги запази. В други случаи причината може да е трудно детство и за да оцелее, превръща лъжата в своя втора природа.

От друга страна, патологичната лъжа може да е симптом за много по-голям проблем. Известно е, че при такива хора се наблюдават личностни проблеми, като нарцисизъм или погранично разстройство на личността, които изискват професионална помощ и могат да са опасни за околните при липса на лечение.

Макар това да са крайни случаи, винаги трябва да сте предпазливи при общуване на патологичен лъжец. Ако е ваш близък, убедете го да се обърне за помощ и да открие причината за своето поведение.

Вижте още и ⤵️
На лъжата краката са къси
За какво лъжат различните зодии
Големите компании ни лъжат

Тагове
Close