ЗдравеСтатии

Мръсният въздух: нови заплахи за психиката и зрението

Как замърсяването на околната среда влияе на цялостното ни здраве

Не пропускайте нашите публикации като се

Замърсяването на въздуха нанася огромна вреда върху човешкото здраве. Световната здравна организация (СЗО) го свързва с появата на такива смъртоносни заболявания, като белодробния карцином и инсулта.

Неотдавна група учени изяснила, че в замърсените райони се увеличават случаите на психични разстройства, например депресия и биполярно разстройство. Освен това, неблагоприятната околна среда може да доведе до опасно заболяване на очите, както установил друг научен екип.

Изследователи от Чикагския университет използвали информацията за 151 млн души от САЩ. За 11-годишния период на наблюдения част от тези хора се обръщали към специалисти по медицинско застраховане с цел лечение на 4 психични разстройства:

  • биполярно разстройство
  • силна депресия
  • разстройство на личността
  • шизофрения
Мръсният въздух, психиката и зрението
Мръсният въздух, психиката и зрението

След това учените анализирали данните за качеството на въздуха, водата и земята, предоставени от Агенцията за охрана на околната среда в САЩ, в различни региони на страната.

Изяснило се, че в местата с най-лошо качество на въздуха било наблюдавано увеличение от 27% на показателите на биполярно разстройство и повишаване от 6% на случаите на депресия в сравнение със средния показател за страната.  

Изследователите открили също, че хората, които обитавали местност със замърсена почва били повече подложени на риск от разстройство на личността.

За да се убедят в получените резултати, специалистите изучили данните за други страни. В частност, те сътрудничили с датски учени, за да изяснят как замърсяването на околната среда влияе на честотата на психоневрологичните заболявания при възрастните датчани, които живеят в замърсени райони.

Получените данни потвърдили първите резултати: въздействието на мръсния въздух се оказало свързано с по-широко разпространение на биполярно разстройство и депресия.

Както отбелязал водещият автор на изследването Андрю Ружецки от Чикагския университет, изследването не доказва, че замърсяването на въздуха предизвиква психични заболявания. То само показва, че човек може да бъде в риск.

Като цяло, учените се надяват че екологичните рискови фактори ще бъдат сериозно разгледани от специалистите, които се занимават с лечение на неврологичните разстройства.

Но с това списъкът с негативни последствия от замърсяването на въздуха далеч не се изчерпва. Друга група изследователи от Китай изяснила, че определени вещества в отработените автомобилни газове могат да повишат риска от развитието на дегенеративно заболяване, което впоследствие разрушава зрението. 

Става дума за макулната дегенерация. Болестта започва с нарушение на централното зрение на човека. Такова състояние не винаги води до пълна загуба на зрението, но то може да повлияе на способността на пациента да извършва елементарни действия: да чете или да разпознава лица.

Макулодистрофията е два типа – суха и влажна. Повечето пациенти страдат именно от сухата  форма на заболяването, при която на макулата се образува и се натрупва жълтеникав налеп. Впоследствие той оказва пагубно въздействие върху фоторецепторите в жълтото петно на ретината.

Както и много дегенеративни заболявания, дегенерацията на макулата може да бъде предизвикана от няколко рискови фактора, и възрастта е един от тях. Но съвсем не последна роля в развитието на това заболяване играят генетиката и околната среда.

Изследователите от Китай изучили националните данни за здравното състояние на хората и ги съпоставили с данните за качеството на въздуха. 

В частност, те анализирали информацията за хората над 50 години и изяснили дали им е била поставена диагноза макулна дегенерация за последните 11 години. Така също те установили районите, където живеели пациентите въз основа на това къде те получавали най-често медицинска помощ.

Специалистите оценили качеството на въздуха, вземайки предвид, два източника на замърсяване: азотния диоксид и въглеродният оксид (това са най-честите автомобилни замърсители).

Изяснило се, че хората, които живеели в райони с най-високо ниво на азотен диоксид и въглероден оксид, макулодистрофия била диагностицирана почти два пъти по-често от обичайното.

По този начин две изследователски групи свързали замърсяването на въздуха с влошаване на психическото и физическо здраве на гражданите.

Вижте още и ⤵️
Връзката между ръста и риска от рак и деменция
Лекове с езерна вода и горски въздух

 

Тагове

Свързани статии

Close