Празници

Международен ден на щастието – 20.03.2019

На 20 март празнуваме ден на щастието

Международния ден на щастието се празнува посвета на 20ти март. Той е основан съгласно резолюция 66/281 на Общото събрание на ОН от 28 юни 2012 г., в която е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството. Всички 193 члена на ОН се присъединяват към честването му.

Международен ден на щастието
Международен ден на щастието

Балони на щастието

Стремежа е към по-балансирано икономическо развитие, изкореняване на бедността, щастие и благополучие на всички народи. ОН приканва всички членки и организации, както и гражданското общество вкл. и физически лица да отбелязват деня на щастието посредством обществени дейности, средства за осведомяване и образование.

През 2013 е отбелязан първият ден на щастието с участието на Ндаба Мандела, внука на президента на Южна Африка – Нелсон Мандела и Челси Клинтън, дъщерята на президента Бил Клинтън. Обединените Нации както и фондацията на Обединените Нации също организират церемонии и празненства.

През 2014 – вторият по ред международен ден на щастието е отбелязан от Фарел Уилямс и фондацията на Обединените Нации с първото в света 24 часово музикално видео на песента „Happy“.

Предистория на деня на щастието

Основано на 28 юни 2012, международния ден на щастието е резултат от усилието на съветника към ОН Джейм Илиън, който представя концепцията за резолюция на ОН с която да бъдат преследвано правото на щастие на всяко човешко същество като фундаментална цел.

Малко за миналото на основателя на международния ден на щастието

32 години преди да предложи идеята за международен ден на щастието Джейм Илиън е сирак прибран от улиците на Калкута, Индия от международната мисия Майка Тереза. След това той е осиновен от 45 годишна американка на име Ана Бел Илиън. След като го осиновява тя основава Illien Adoptions International, международна организация за осиновяване с идеална цел, базирана в Атланта Джорджия.

Sending
Оценка
5 (1 глас)
Тагове

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте и

Close
Back to top button
Close
Close

Блокиране на рекламите

Моля подкрепете ни като изключите блокирането на рекламите