Празници

Международен ден на хумора и шегата

На 1 април празнуваме ден на хумора и шегата

Не пропускайте нашите публикации като се

В различните страни по света Денят на хумора и шегата носи своята национална идентичност.

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео!

Във Франция наричали този обичай „априлска риба“. Произходът му се свързва с времето на Карл IX,който през 1564 г. издал ордонанс, предписващ да се пренесе началото нагодината от 1 януари на 1 април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април – в знак на протест, или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието „априлска риба“ е напълно достойно за подобни шеги. Традицията още е жива.

Международен ден на хумора и шегата
Международен ден на хумора и шегата

В Англия 1 април е Ден на всички глупци. От полунощ до 12 часа на обяд на 1 април всеки можел да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдицата, посрещали със смях и викове: „Априлски глупак!“ Една от най-големите първоаприлски лъжи, за която още се помни,станала в Лондон през 1860 г., когато няколко стотици английски джентълмени и дами получили покани да отидат на „ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауър в 11 часа сутринта на 1 април“.

Във Финландия денят на шегата и лъжата е градски обичай, но се е разпространил и сред селяните, попивайки самобитния хумор на селските ергени. Свързан е със стария селски обичай да пращат децата да изпълняват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа – когато се мели зърното или колят животните. Пращали децата до съседния двор да вземат несъществуващ инструмент
– стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите уж си „спомняли“, че са дали инструмента на друг, и детето тръгвало към следващия двор.

В Германия и Австрия смятат 1 април за нещастен ден, а хората, родени на този ден за хора без късмет. Според преданието в този ден бил роден Юда – предателят и именно на 1 април сатаната бил низвергнат от небето. В селата неработели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни навън. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват неизпълними заръки (например, да купят от аптеката мас от комар).

И да не забравяме най-вече за прочутият девиз:

„Светът е оцелял, защото се е смял“.

Другата, също разпространена версия за Деня на смеха е свързана с прехода към Григорианския календар, който е бил въведен от папа Григорий през 1582г. Фактът, че Нова година се празнула през Средновековието не на 1 януари, а в края на март, това било преди 1563-1564г. кралят Шарл Девети (King Charles IX) да направи реформа на календара във Франция. Ето защо, Новогодишната седмица започвала на 25 март и приключвала на 1 април.

В онези дни също е било прието хората да се забавляват през новогодишните празници. Но, независимо от промените в календара, някои консервативно настроени (а може би просто неуведомени) хора продължават да празнуват новогодишната седмица в стар стил. Другите се смяли и шегували за тях, подарявали им „глупави“ подаръци и са им викали „априлските глупаци“. Така се е родил т. нар. „Ден на шегата.“

През 18 век този весел празник е станал широко известен и популярен. Англичаните, шотландците и французите го разпространявали в американските си колонии. В Ден на хумора е било прието да се шегуват хората помежду си и да си правят безсмислена поръчки, например, някой да намери и донесе сладък оцет.

Първоаприлските шеги са изключително разнообразни и обхващат широк диапазон на хора като тези които се майтапят, както и тези, над които се шегуват. Най-известните първоаприлски шеги, които вече са класифицирани в топ 100 на шегите и майтапи за първи април на всички времена (The Top 100 April Fool’s Day Hoaxes of All Time), сред които са: падането на кулата в Пиза, репортаж за летящите пингвини, кацане на НЛО в Лондон, смяна на десетичната система за измерване на времето, промяна на числото Pi от 3,14 до 3,0 и много други.

Не пропускайте да видите и ⤵️ Вицове
Празници

Тагове

Свързани статии

Close