Именни дни

Малка Богородица – 08.09.2019

Малка Богородица - 8 септември - имен ден

Рождество на Пресветата Богородица или Малка Богородица се чества от православната църква на 8 септември. На този ден се е родила Света Дева Мария. Това еедин от най-големите християнски празници.

Малка Богородица именници: МАРИ, МАРИАМ, МАРИЯ, МАРИЯН, МАРИЯНА, МАРИЕЛА, МАРИЙКА, Мария, БОРИС, БОРИСА, Борис, БОГДАН, БОГО, БОЖО, БОЖИЛ, БОГОЯ, БОГДАНА, БОНА, БОНКА, Богдан, Богдана, БОГОМИЛ, БОГОМИЛА, Богомил, Богомила

Изберете Пожелания за имен ден

Малка Богородица - 8 септември - имен ден
Малка Богородица – 8 септември – имен ден

Родителите на Св. Богородица – Йоаким и Анна , наричани от Църквата „богоотци” произхождали от знатни родове. Били много щедри, милосърдни. Но всекидневна скръб помрачавала живота на тези добри хора, тъй като  нямали деца. Св.Богородица била измолена от Бог с много молби и страдания. Пред Света Ана се явява ангел, който й казва, че ще роди благословена дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Света Ана дава обет, че ще обрече детето си на Бога.

Когато малката Мария става на три години, родителите ѝ я водят в Йерусалимския храм, където я предават в служба на Бога. Мария остава да живее там и започва да лекува скръбта на всички изоставени хора.

Днес православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето. По случай празника във всички епархии ще бъде отслужена Божествена Света Литургия. Храмов празник ще има и един от най-емблематичните манастири – Роженската света обител Рождество Богородично.

Според нашите обичаи Рождество на Пресвета Богородица се чества предимно от жени, за да ги закриля Богородица винаги. На 8-ми август стопанката на дома приготвя празнична пита.

Прието е, че от 15-ти август, когато е Голяма Богородица, до днешния ден българката не тъче и не шие, за да са здрави децата в семейството. В дните между двата големи православни празника обаче жената може да се съсредоточи върху красотата на градината си. В този период стопанките пресаждат перуника, люляк и божур.

Вижте още и ⤵️
Поверия за Малка Богородица
Молитва към Богородица
Трапезата на Малка Богородица 

Изберете своето пожелание тук ⤵️
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на мъж
Пожелания за имен ден на жена

Sending
Оценка
5 (1 глас)
Тагове

Свързани статии

Вижте и

Close
Back to top button
Close
Close

Блокиране на рекламите

Моля подкрепете ни като изключите блокирането на рекламите