Именни дни

Св. преподобна Теодора Александрийска

Св. преподобна Теодора Александрийска - 11 септември

Не пропускайте нашите публикации като се

Света Теодора, светицата, която се подвизавала в мъжки образ е изминалта труден и изпълнен с превратности житейски път е пример за покаяние, смирение и силна вяра. На 11 септември православната църква почита нейната памет.

Св. преподобна Теодора Александрийска именници: ДОРА, ДОРИАН, ДОРИАНА, ДОРИЕТА, ДОРИНЕЛА, ТЕО, ТЕОДОР, ТЕОДОР(А), ТЕОДОРА, ТОДОР, ТОДОРА, ТОДОРА,ТОДОРКА, ТОДОРКА, Тодор

Изберете Пожелания за имен ден

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

През 5 век в Александрия живяла млада и красива жена на име Теодора Александрийска. Тя била щастливо омъжена, но случило се така, че изневерила на своя съпруг. На следващия ден след изневярата младата Теодора била толкова гузна и се срамувала от своята постъпка, че отишла при игуменката на близкия манастир, за да потърси съвет.

След разговора с игуменията, Света Теодора решила, че ще стане монах в мъжкия манастир, който се намирал на около 18 км от дома на младата жена. Речено – сторено. Рано сутринта съпругът на Света Теодора тръгнал за работа, а тя остригала своята буйна коса и облечена като мъж се запътила към мъжкия манастир. Похлопала на входната врата. Вече било вечерта. Вратарят обадил на игумена, че млад мъж желае да постъпи  в манастира. Игуменът отказал да приеме Света Теодора още същата нощ. Поръчал младият мъж да спи вън от портите на Светата обител.

Св. преподобна Теодора Александрийска - 11 септември
Св. преподобна Теодора Александрийска – 11 септември

През нощта разни демони обикаляли около младата жена, но Света Теодора не се изплашила. На следващата сутрин тя била приета сред манастирското братство с името Теодор. Монасите се чудели на усърдието на младия монах, с което се моли, прави поклони и спазва всички манастирски правила. Минали 8 години. Игуменът на манастира изпратил Света Теодора до града, за да купи жито за Светата обител. Поръчал на монаха ако закъснее, да спи в близкия до града манастир. Точно така се случило, но Света Теодора не подозирала, че в другия манастир ще й се случи много неприятна случка.

Племенничката на игумена била в манастира и като видяла младия монах Теодор, влюбила се в него и го пожелала. Започнала да ухажва монаха, а Света Теодора нямало как да разкрие, че не е мъж. Въпреки това, успяла да отблъсне похотливата натрапница. Минали 9 месеца и племенницата на игумена се появила в манастира, където Света Теодора живеела и заявила, че бебето, което е донесла, е от монаха Теодор. Игуменът не повярвал на обясненията и изпъдил Света Теодора с бебето извън манастира. Тя се настанила в една колиба недалеко. Не можела да се крие в близката гора или в пустинята, защото там живеели зверове. До колибата живеели пастири и давали мляко за бебето, за да живее.

Монасите постоянно се подигравали на монаха за греха, който не е сторил. Минали 7 години. Игуменът получил внушение Свише, че Света Теодора не е баща на бебето и той върнал обратно монаха в манастира. Настанили детето и мнимия монах в една килия. Минали години. Настанала страшна суша. Всички реки и езера наоколо пресъхнали. Игуменът изпратил Света Теодора до един кладенец, за който се говорело, че не пресъхва. По пътя до кладенеца Света Теодора постоянно се молела на Всевишния в кладенеца да има вода. Когато пристигнала, той бил пълен с чиста вода.

Когато занесла на монасите, казала, че кладенецът не е пресъхнал, благодарение молитвите на игумена. Минали още години, настъпили последните дни на Света Теодора. След като се простила с момчето, за което се грижела толкова години, Света Теодора предала Богу дух. Игуменът получил видение, че монахът Теодор всъщност е жена. Решил да провери бездиханното тяло и като видял женските гърди, започнал да ридае, защото осъзнал, че несправедливо прогонил праведната с бебето. Момчето, за което Света Теодора се грижела, пораснало и станало монах с името Теодор. След години той бил избран за игумен на същия манастир.

Тайната на Преп. Теодора Александрийска била разкрита едва след като предала Богу дух. Това станало в 472 година.

👉Календар с Именни дни

👉Вижте всички Именни дни през Септември


Вижте още и
⤵️
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на мъж
Пожелания за имен ден на жена

Тагове

Свързани статии

Close