Здраве и храна

Консумацията на захар изтощава организма

Какво се случва с организма ни когато приемаме захар?

Не пропускайте нашите публикации като се

Захарта и рафинираните въглехидрати се считат за носители на “опасни калории“, главно защото те не внасят в организма ни полезни хранителни вещества. На пазара има много сладкиши, които са натъпкани със захар, за да станат по-приятни и желани от потребителите. Проблемът е, че някои от тях се представят за “здравословни“, защото са с ниско съдържание на мазнини например. Но се премълчава какъв е истинският процент на рафинираните въглехидрати, които приемаме чрез дадения продукт.

Консумацията на захар изтощава организма
Консумацията на захар изтощава организма

Факт е, че глюкозата е от съществено значение за производството на енергия в организма. Важно е обаче нивата на кръвната захар да се поддържат балансирани. След консумацията на захар панкреасът освобождава инсулин за да подпомогне прехвърлянето на глюкоза в клетките, което означава, че човек става по-енергичен. Но след като тя се изчерпи, тялото изведнъж се отпуска и човек губи концентрацията си. Това означава, че в тялото трябва да настъпи още захар, за да се задейства този цикъл отново.

Не е трудно да си представим, че колкото по-висок е приемът на захар, толкова по-голям апетит за сладко ще има човек, за да запази енергичността си. Ако не хапне нещо в следобедните часове, на него ще му се доспи и няма да успее да приключи с ангажиментите си. Специалистите твърдят, че на този цикъл може да се противодейства с добре балансирано меню, което да не позволява на организма да се изтощи преди настъпването на нощта. 

Вижте още и ⤵️
Захарта бори усложненията от грип
Заместители на захарта
Диабет (захарна болест)

 

Тагове
Close