Здраве и храна

Как да се справим с хълцането

Хълцането - какво можем да направим за до спрем

Не пропускайте нашите публикации като се

Надали знаете, но хълцането е най-честата реакция при обичайно нарушение на храносмилателната система и е по-скоро неудобство, отколкото реален проблем.

Много често се питаме на какво се дължи появата на хълцането. Хълцането представлява неволево съкращаване на диафрагмата, заедно със затваряне на гласовите връзки в ларинкса, което причинява специфичния звук.

Домашните рецепти за премахване на хълцането действат на 2 принципа.

Хълцането - какво можем да направим за до спрем
Хълцането – какво можем да направим за до спрем

Първият е да отвлечете вниманието си с някакво друго усещане. В този момент мозъка, започва да дава сигнали на мозъка, че се е появила по-важна ситуация и че хълцането трябва да бъде отложено.

Вторият принцип е свързан с манипулиране на дишането и натрупване на въглероден диоксид в кръвта. Тогава мозъкът се занимава с решаването на този проблем, който счита за по-важен от хълцането.

Тук ви представяме няколко начина за спиране на хълцането:

Яжте по-бавно

Когато поглъщате почти несдъвкана храна, е голям шансът да се появи хълцане. Факт е, че заедно с храната влиза въздух в хранопровода и това започва да дразни блуждаещия нерв. Дъвчете внимателно и приемайте храната на малки хапки.

Пийте вода!

Гълтането прекъсва цикличния характер на хълцането. Със същия ефект можете просто да изплакнете гърлото с вода.

Задръжте дъха си

Запушете ноздрите на носа си и затворете устата, все едно ще скочите във водата. Задръжте дъха си колкото се може по-дълго или докато можете. Това гарантира спирането на хълцането.

Отпуснете езика

Отпускането на езика също може да ви спаси от хълцането.

Подсладете хълцането

Вземете една чаена лъжичка захар и се опитайте да я излеете възможно най-близо до корена на езика- това е мястото, където е концентрирана зоната за възприемане на усещанията за сладък вкус.

Избягвайте пикантните храни!

Някои подправки дразнят лигавицата на стомаха и хранопровода. Те също могат да причинят освобождаване на стомашния сок в хранопровода и това да доведе до хълцане.

Не прекалявайте с алкохола!

Алкохолните напитки също могат да предизвикат дразнене на стомаха и хранопровода.

“Не мога да чуя никого“

Някои лекари препоръчват поставяне на пръсти в ушите, за да се спре хълцането. Клоновете на блуждаещия нерв достигат и слуховата система и когато се стимулират нервните окончания, ще се разсее и самия нерв. Но бъдете внимателни: не увреждайте тъпанчетата!

Пакетирай хълцането си

Старият метод за дишане през хартиена торба работи така, все едно да задържите въздуха си: и двата метода увеличават въглеродния диоксид в кръвта, а мозъкът, забравяйки за хълцането , започва да се занимава с този проблем.

Вземете антиацид

Можете да се справите с хълцането като вземете антиациди, съдържащи магнезий, защото този минерал намалява дразненето и успокоява нервите. Една или две таблетки ще помогнат.

Не преяждайте

Някои експерти смятат, че хълцането представлява сигнал от стомаха, че е пълен и не може да поеме повече.

Вижте и:⤵️
Как да контролираме апетита си
Туршиите са пълни с пробиотици
Храна и планети

Тагове
Close