ЗдравеЗдраве и храна

Как да действаме в жегите

Какво да направим през горещите дни

Не пропускайте нашите публикации като се

През летните жеги се засилват хроничните заболявания. Сърцето и кръвоносните съдове страдат от повишен стрес. Най-уязвими са възрастните хора. Най-важното е да останете в къщи при пикова топлина и температура над 25 гр С.

Това важи особено за пенсионери, малки деца, както и за хора, страдащи от артериална хипертония и други сърдечно съдови заболявания. Променете режима си на хранене. Откажете се от всички пържени и тежки храни, както и от напитките с аспартам.

Как да действаме в жегите
Как да действаме в жегите

Заложете на пресните плодове и зеленчуци

Те съдържат много вода и соли, от които тялото се нуждае. Без тези вещества вискозитетът на кръвта и рискът от образуването на кръвни съсиреци може да се увеличи. Леките ястия се усвояват по-добре без претоварване на стомаха и кръвоносните съдове. Пийте повече вода. 

Поне 1/5 – 2 на ден, за да избегнете дехидратацията.

А нейните симптоми са изсъхване на устата, главоболие, общо неразположение, отпадналост и мускулна слабост. С нея често се губят и минерални соли. Затова трябва да се приемат повече минерални соли като магнезий.

Избягвайте усилената физическа дейност на открито между 11 и 17 часа. И не стойте дълго с глава надолу, почивайте. Изберете широка дреха от естествени материи. Най-подходящите дрехи за лятото според лекарите са изработени от памук, лен и коприна.

Синтетичните стегнати поли, блузи и панталони в тъмни цветове не са подходящи. За да не изгорите, изберете тениски и рокли със затворени рамене. Не забравяйте за широкополата шапка и слънчевите очила. Избягвайте и резките температурни разлики от жегата навън и климатика в къщи. От това страда тялото. Не се препоръчва и гмуркането в студена вода, защото съдовете не винаги са готови за такива внезапни промени. Може да се появи спазъм. Не пийте твърд алкохол през деня или поне го отложете за вечерта.

Той разширява кръвоносните съдове и претоварва сърдечно съдовата система и с топлината можете да получите двоен удар.

Вижте и:⤵️
Високите температури отключват хроничните заболявания
Хепатит А обича лятото
Изтрийте луничките с плодове и зеленчуци

Тагове
Close