Статии

Какво трябва да направим преди и след отпуска?

Как да се спасите от предотпускарски и следотпускарски синдроми?

Не пропускайте нашите публикации като се

Ако слушате лекарите излиза, че отпуската докарва силен страх. Те твърдят, че двете седмици преди нея са време на максимално напрежение, а седмицата след нея – на още по-голямо. Затова съветват да започнете да се подготвяте за отдих 1 месец преди това. После да си вземете 3 седмици отпуска. От тях да си оставите няколко дни за разпускане у дома. Накрая още няколко да си седите в къщи за адаптация, като се върнете оттам, където сте си почивали, и преди да тръгнете на работа .

Е то малко хора могат да си вземат цели 3 седмици отпуска, но поне да знаете какво съветват медиците. 

Какво трябва да направим преди и след отпуска?
Какво трябва да направим преди и след отпуска?

Ако отдавна не сте почивали, ПОС (предотпускарски синдром) ви е в кърпа вързан. Чувствате се на прага на възможностите си и без друго, а имате да свършите маса неща в службата плюс да подготвите семейното пътуване. Това може да доведе до редица здравословни неразположения. Негативните емоции повишават нивата на невротрансмитерите адреналин и ацетилхолин.

При адреналинова криза човек не може да се отпусне, постоянно се намира под силно напрежение. Ако не вземе мерки, получава сърцебиене, резки промени в кръвното налягане, проблеми със стомаха. При ацетилхолиновата криза силите намаляват, липсва всякакво желание за действие и общуване.

И в двата случая е необходимо тялото да се презареди с енергия или да му се даде поне малко почивка. Така, че колкото и да сте натоварени преди отпуската, не се успокоявайте, че скоро ще почивате, а правете паузи, за да не се стига до по-сериозни последствия за здравето. 

И ако изпитвате това сега, седмица или две преди отпуската, си обещайте да запомните, че трябва за следващата да започнете да се готвите поне месец по-рано, за да си спестите стреса от всички неизбежни ангажименти. 

Когато най-сетне настъпи жадувания ден, не е добре да заминавате веднага, защото рязката промяна в ритъма на живот и на обстановката също е страх за организма. Няма да почивате ефективно, защото ще сте под напрежение, ще се събуждате рано. Препоръчително е първите 3 – 4 дни да се наспите добре. След четвъртия ден можете да заминете някъде, за да смените обстановката.

След това да се приберете у дома за останалите 3 – 4 дни от отпуската и плавно да се настроите за работа, за да си спестите онзи стресов епизод, който специалистите наричат следотпускарски синдром (СОС).

Вероятноще вие трудно да осъществите такъв щадящ план, но поне си помагайте с подходящ хранителен режим преди и след отпуската. При хората, подложени на психическо напрежение, има ниски нива на допамин и серотонин. За производството на тези невротрансмитери са важни висококачествените протеини, които идват от пилешкото, рибата и яйцата. Подравяйте ястията с мента, лют червен пипер, естрагон, чубрица и куркума – те съдържат витамин В6 , също нужен за производството на серотин и допамин. Погрижете се да приемате достатъчно магнезий. Негов източник са бобовите растения, суровите ядки, пълнозърнестите храни и зеленолистните зеленчуци.

Вижте още и ⤵️
Как да приготвим багажа си за следващото пътуване?
Съвети за влизане в ритъм след отпуска
Следваканционна депресия

Тагове
Close