Спонсорирани

Защо да заменя в ежедневното си меню пшеницата с лимец?

Кое прави лимеца толкова полезен?

Не пропускайте нашите публикации като се

Ползите на лимеца

Преди житото изцяло да замести лимеца в България по време на втората световна война и последвалия глад, лимецът е бил основна част от бита на българина. Тъй като обработката му е по-трудоемка и той не е толкова високодобивен колкото хибридната пшеницата, тази основна храна на траките е изцяло изместена от съвременното жито. И все пак предимствата на лимеца пред останалите житни култури не могат да бъдат отречени.

Екологично чист продукт

Лимецът не е податлив на обработка с химически препарати, не поема в себе си тежки метали и други вредни елементи от почвата, което го прави чист продукт.

Той не се поддава и на генетична преработка, така че при закупуването на лимец можете да сте сигурни, че купувате истински лимец, а не хибрид. Следователно растенията са здрави и издържливи и при добри условия дават добра реколта, която се възлиза на 100 до 300 кг лимец на декар.

Предпочитайте българското производство

При закупуването на лимец най-добре е да закупите такъв от български производител, тъй като ДНК-то на това растение се променя в зависимост от климатичните условия, в които расте. Това означава, че за да извлечете максимална полза от състава му, е добре да изберете местен лимец. Ако се чудите откъде да закупите нашенско качествено пълнозърнесто брашно от лимец, проверете последната брошура метро 2 за 1, където този продукт с българската марка ECOSEM се предлага с 20% намаление.

Съдържание на лимеца

100 грама лимец съдържат 338 калории, което го прави диетичен продукт, тъй като едва 2.43 г от 100 г са мазнини. Основната част (70 г) са въглехидрати, а почти 11 г са фибри.

Ако имате повишен холестерол, спокойно можете да консумирате лимец, тъй като той не съдържа такъв. Изключително богат е на редица полезни микроелементи като калций, калий, сяра, магнезий, фосфор, манган, цинк, мед и желязо. За да обогатите кръвта си с повече червени кръвни телца и да подсилите имунитета си, консумирайте редовно лимец.

В състава му участват и редица антиоксиданти, като селен и витамин Е, В и А, които са двойно повече, отколкото в останалите видове житни растения.

Добра новина и за болните от цьолиакия е, че лимецът съдържа толкова ниски нива на глутен, че могат да го консумират без проблеми.

Какви са някои от ползите при консумация на лимец?

Лимецът играе съществена роля в подобряването на храносмилането, от което в наши дни страдат толкова много хора. Съществува връзка между нарушеното храносмилане и консумацията на бял хляб. Следователно заместването му с хляб от лимец може значително да подобри състоянието, да нормализира дейността на панкреаса и далака, да подобри показателите на кръвта, да повлияе добре върху костната система и да регулира метаболизма.

Лимецът дори намалява кръвната захар и е изключително полезен за диабетици.

Тук и за хората, спазващи диета, има добра новина – заместването на бялото брашно с пълнозърнесто брашно от лимец спомага за отслабване, тъй като лимецът бързо засища и спомага за консумацията на по-малко деликатеси. А ако толкова ви се иска да си похапнете нещо тестено по време на вашите диети, че ви се случи дори да сънувате брашно, вероятно си струва да заместите житото с този продукт.

Освен под формата на брашно, можете да консумирате и лимец на зърна, като за целта е добре да го накиснете през нощта подобно на боба, защото му е необходимо време да омекне, а на следващия ден да го сварите, като към него добавите съставките, които обичате – гъби, царевица или други зеленчуци по ваш вкус. По този начин можете да заместите не само хляба, но и ориза в менюто си. Възможностите за ястия с лимец са многобройни, затова той лесно може да стане неотменима част от трапезата ви.

Не пропускайте да видите и ⤵️

Защо белият хляб сутрин води до диабет

Тагове
Close