Здраве

Далекогледите страдат по-често от глаукома

Какви са симптомите на глаукомата

Не пропускайте нашите публикации като се

Знаете ли, че 14% от слепите хора на света са загубили зрението си заради глаукома според данни на Световната здравна организация. Това заболяване е едно от най-опасните за очите, защото ако не се лекува, неизбежно ще доведе до пълна загуба на зрението.

Как се развива глаукомата?

В началото циркулацията на очната течност се нарушава – вместо да се движи около окото, тя се застоява.

Далекогледите страдат по-често от глаукома
Далекогледите страдат по-често от глаукома

След това вътрешното налягане се повишава – това води до унищожаване на клетките на ретината и зрителния нерв. А така се нарушава кръвоснабдяването на окото.

В резултат на това Зрителният нерв атрофира и престава да подава сигнали към мозъка. Рисковите фактори за появата на болестта са наследственост, напреднала възраст – най-често се развива при хора над 60 години, при установено далекогледство, очно налягане, нарушаване на кръвоснабдяването на тъканите на зрителния канал.

Дългата употреба на капки за очи, стероидните препарати също водят до това, както и сърдечно съдовите заболявания и захарният диабет.

За да се диагностицира болестта, е необходимо да се консултирате с офталмолог възможно най-скоро, ако забележите някои от симптомите. В зависимост от вида а нарушението, той ще ви препоръча различни изследвания или процедури. Колкото по-рано се установи глаукомата, толкова по-високи са шансовете за пълно възстановяване. 

В началните етапи лекарите предписват капки за очи. Много пациенти ги използват в продължение на 15 – 20 години и това им е достатъчно. Ако симптомите се задълбочат, ще се наложи операция.

Има два вида интервенция. Лазерното лечение на глаукомата се използва повече от 30 години, не изисква отваряне на очната ябълка и рискът от усложнения е минимален. Хирургичното лечение изисква повече време за възстановяване. 

За предотвратяване на всички очни заболявания се препоръчва да посещавате офталмолог веднъж годишно. След 40-годишна възраст освен рутинен преглед се изисква и измерване на очното налягане. Лекарите съветват да сте на балансирана диета и да консумирате достатъчно витамин А. Както и да не гледате телевизия на тъмно.

Вижте още и ⤵️
Огледални очила щит срещу ярка светлина
Перде на очите
Сълзене на очите при студ

 

Тагове
Close