Статии

8 грешки са виновни за мазната коса

За здрава и красива коса

Не пропускайте нашите публикации като се

Ако чувствате, че косата ви става мазна само няколко часа след миене, проблемът може да се крие в неправилни грижи за нея и някои грешки, които не ви позволяват да се радвате на разкошна прическа. И не е задължително да се мие косата по-често или да се използва много сух шампоан – това не е изход.

Ето няколко разпространени грешки, заради които косата се омазнява по-бързо.

8 грешки са виновни за мазната коса
8 грешки са виновни за мазната коса

Неправилно измиване

Ако вие изобщо не използваме шампоан, косата може да стане по-мазна,обяснил Сежал Шах, хирург-дерматолоф от Ню Йорк. -Това е така защото мазната, отмрелите клетки накожата и мръсотията се натрупват върху кожата на главата.“

Твърде често използвате шампоан

Ако вие твърде често миете главата, нейната кожа постоянно се очиства от мазнината, обяснил доктор Шах. Както и кожата в други области, тя ще произвежда повече мазнина, за да възтанови загубата.“ Резултатът ще бъде мазна коса, която ще изглежда така, сякаш никога няма да стане чиста, колкото и да се стараете.

Джефри Дж. Мулър, доцент в катедрата по дерматология на Медицинския колеж при държавния унивеситет в Пенсилвания, препоръчал да се обръща внимание и на местожителството. Например, ако живеете в селска местност с чист въздух и ниска влажност, можете да миете главата с шампоан на всеки няколко дни. Но ако живеете в град или често спортувате, струва си да миете косата и кожата на главата по-често.

Неправилно използване на балсам за коса

За да бъде косата овлажнена и здрава, имате нужда от балсам, но не бива да се прекалява с неговата употреба. „Ако кожата на вашата глава вече е мазна, използването на балсам може да увеличи омазнянването, тъй като съдържа омекотяващи съставки“, обяснила Кристин Круз, фризьор и визажист от Ню Йорк. Тя препортъчва да се мие косата с шампоан, да се изплаква, а след това да се нанся балсам в посока от средата на главата към връхчетата на космите.

Твърде гореща вода

Лоши новини за почитателите на горещия душ. „Кожата на главата може да стане суха поради прекомерно въздействие на гореща вода. Това може да доведе до трвърде силно омазняване“, заявил доктор Шах. Водата трябва да бъде със средна температура. Някои експерти препоръчват в края на измиването косата да се изплаква със студена вода. Това придава на косъма блясък, тъй като студената вода затваря кутикулата. Имайте предвид също, че колкото по-студена е водата, толкова е по-добре за вашата коса.

Ежедневно изправяне на косата

И за любителите на изправянето на косата има лоши новини: вашият навик може да направи косата по-мазна, отколкото бихте искали. „Ако вие изправяте косата, тя ще лежи по-близо до кожата на главата и ще изглежда по-мазна“, обяснил доктор Сежал Шах.

Мръсни гребени и четки за коса

Точно както и използването на мръсни четки за грим, изпозлването на замърсени инструменти за оформяне на прическата влияе лошо на кожата на главата. Според доктор Шах така може да се замърси самата коса, което увеличава нейното омазняване.

Твърде често разресване

Това че разресването на косата по 100 пъти на ден я прави здрава и блестяща, е мит. В действителност така косата става по-мазна. „Прекаленото разресване може да стимулира изработката на мазнини“, обяснил доктор Шах.

Прекалена употреба на сух шампоан

„Вие може да изпозлвате сух шампоан, но при това трябва редовно да миете косата, за да не се трупва той на кожата на главата“, препоръчал доктор Шах. Освен това, кой би искал да има коса, напълно лишена от блясък?

 

Тагове

Свързани статии

Close