Здраве

3 ефективни метода за отстраняване на болката в гръбнака

Парирайте с упражнения болката в гръбнака докато е още слаба

Не пропускайте нашите публикации като се

„Щадене“ с лежане и седене задълбочава проблема

Всеки е изпитвал болки в гърба. При милостива съдба те идват и си отиват. Когато е обратното, положението може рязко да се влоши, особено ако причината за дискомфорта е увреждане на диска на прешлен от гръбначния стълб.

Най-лесното е човек да вземе силни лекарства, но няма добро без горчилка – те идват със своите странични ефекти. Затова, преди да се мине към медикаментозна терапия, още при първите търпими болки може да се започне със специални упражнения и методи за релаксация на гръбнака.  Те са двойници на движения, които извършваме в ежедневието, но като терапия трябва да се правят с повторения и като по-продължителни сесии.

Най-важното е да не се правят никакви резки движения или такива, които очевидно влошават болката. Но запомнете: лежането и седенето задълбочават в дългосрочен план състоянието на гръбнака!!!

Парирайте с упражнения болката в гръбнака докато е още слаба
Парирайте с упражнения болката в гръбнака докато е още слаба

Най-елементарното упражнение е протягането.

При разтягането на мускулите има голяма вероятност да се „наместят“ и евентуално променили естественото си положение нерви. Важно е движението да е съпроводено с правилно дишане – при протягане да се вдишва, а при отпускане да се издишва. Това се налага за доброто снабдяване на мускулите с кислород, а оттам и за по-добрата им ефективност.

Ходене с ускоряващо темпо

Започнете с 15 мин и постепенно увеличавайте времето и скоростта.

След като болката намалее и изчезне, може дори да започнете да го съчетавате с махове с двете ръце едновременно в страни с редуване в ляво и в дясно, за да увеличите силата на мускулите на гръбначния стълб.

Акупресура и масажи

Акупресура и масажи, но само от сертифицирани специалисти понякога имат ефект, равен на силни лекарства.

Опитайте тези методи и ни кажете, кой е най-ефективен за вас.

Не пропускайте да видите и ⤵️

Ползите от масажа
Прогонете черните точки от гърба
Седенето убива

Тагове
Close