Статии

10 съвета как да се спасим от грипа

Как да се предпазите от грипа

През зимата никой не е застрахован от гриповете, които обикалят ежедневно. Ние ви предлагаме няколко лесни съвета чрез, които можете да се предпазите от грипа.

1. Избягвайте контакта с болни хора

Звучи банално, но всъщност е сред най-честите причини за заразяване. Дори само да сме в една стая с болни, вече рискуваме и ние да бъдем тръшнати от коварния вирус. А в дигиталната ера има толкова много начини за дистанционно общуване и работа. Възползвайте се от тях и не си търсете белята дори да сте влюбени като Ромео и Жулиета.

2. Кихайте в лакътя, а не в дланта

Звучи доста невъзпитано, но също е задължително, ако нямате под ръка салфетка или кърпичка. Прозаичната причина е, че предаването на вирусите се осъществява много по-често от кожата след допир на контактни повърхности. Трябва сменяте салфетката или кърпичката няколко пъти на ден. Иначе, при кихане и кашляне, вирусите се изхвърлят напред на разстояние един човешки бой. Според различни източници скоростта на кихавицата е от 50 до 100 км, а изхвърлените капчици могат да отлетят до 10 метра от източника си.

10 съвета как да се спасим от грипа
10 съвета как да се спасим от грипа

3. Не бъркайте с пръст в носа

Това правило е пряко свързано с предходното. Защото ръцете най-често влизат в контакт със заразите. И тъпият навик да размърдаме мозъчната дейност с енергично ръчкане в носната кухина може да ви докара грип с лекота, освен че е ужасно невъзпитано и твърде неприятно като гледка отстрани .

4. Носете маска или поне шал в рейса, влака метрото

Вероятността да налетите на грипозен в обществения транспорт е огромна. Затова стойте настрани от другите пътници, доколкото това е възможно. И ако вие неудобно да ходите с маска, поне си завивайте устата с шал. В този период, избягвайте местата, където се събират масово хора. Ако носите маска, сменяйте я на всеки 30 мин, защото се навлажнява и не предпазва.

5. Мийте ръцете си често с вода и сапун

Дори едно ръкостискане или хващане за дръжката на вратата може да ви докара вируса. Ако вие трудно с миенето, друг удачен вариант е да използвате влажни кърпички със съдържание на алкохол или дезинфектант за ръце.

6. Не забравяйте туршиите

Дедите ни са завещали някои полезни навика в сезона на настинките и грипа. Като това да не сядаме вечер на масата без туршия. Оказва се, че бабините специалитети са пълни с дрожди и лактобацил, които са най-добрите имуностимулатори. Такава работа вършат също саламуреното сирене, киселото мляко, както и уникалните суджуци и луканки, които също съдържат естествени микроорганизми.

7. Не допускайте болни хора на работа, грипозните деца да останат в къщи

Има работохолици, които дори и по корем да се влачат, ще стигнат до офиса и ще подложат на риск и здравите. Ще кихнат два пъти и климатичната инсталация, ще разнесе вирусите във всички стаи. Така епидемията в офиса е неизбежна. Много от работодателите вече имат лош опит от такива “незаменими” служители и работници. В детските градини и училищата също болни не трябва да бъдат допускани.

8. Веднага вземете мерки дори и да не е сигурно, че е грип

Добре е още при първите симптоми да се започне терапия с антипиретици – парацетамол или аналгин, както и с високи дози витамин С. Да се приемат много течности, основно вода и чай, като чаят не трябва да бъде горещ, а топъл. След което да се потърси лекарска помощ.

9. Не подценявайте ситуацията, ходете на лекар

Не си изписвайте сами лечение. Отидете при личния си лекар, нека той да прецени какво да бъде лечението ви. Нека той да прецени дали има нужда от антибиотик, иначе в никакъв случай не пийте. За 4-5 дни, до седмица един млад организъм трябва да се справи с грипа, така че ако до 4 дни първите симптоми не започнат да отшумяват, трябва отново да отидете на лекар. Две антигрипни лекарства действат безотказно, но трябва да се приемат до 36 часа след първите симптоми на болестта. Когато се забавим тези лекарства не действат.

10 съвета как да се спасим от грипа- Ваксинирайте се
10 съвета как да се спасим от грипа- Ваксинирайте се

10. Ваксинирайте се навреме

Един от най-сигурните начин да не ви пука от грипа е ваксината. Октомври и ноември са най-подходящите месеци за ваксиниране, за да бъдем защитени през януари, когато нахлува най-сериозната грипна вълна. За предпочитане са четиривалентните ваксини, защото предпазват от новите щамове, които ни атакуват.

 

Sending
Оценка
5 (2 гласа)
Тагове

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close

Блокиране на рекламите

Моля подкрепете ни като изключите блокирането на рекламите