Статии

Технологиите на безсмъртието

Има ли технологии, които предоставят възможност за безсмъртие?

Не пропускайте нашите публикации като се

Технологиите на безсмъртието

Науката вече е изправена за решаването на въпроса за вечния живот. Според футуролози съвсем скоро хората ще могат да живеят не стотици, а хиляди години.

Според футуролога Рей Курцвайл вече същствуват фантастични методи за лечение на сърдечно съдови заболявания, рак и неврологични болести, базирани на идеята за препрограмирането. Те представят биологията като програма. Тези нанотехнологии ще станат 1000 пъти по-мощни само след 10 години, и милион пъти след 20.

безсмъртие
безсмъртие

Директорът на Британското общество на дълголетниците Мариус Кириазис твърди, че безсмъртието е закономерен еволюционен етап, към който човек, рано или късно, ще достигне дори и без помощта на медикаменти и технологични постижения.

Крионика

Един от възможните начини за постигане на вечен живот учените виждат в замразяването на човека. Днес криониката става много популярна. Вече почти 1000 души са замразени и броят им постоянно расте. 

Процесът на криониране е прост, но все още доста скъп, за да може от “услугата” да се възползват много хора. Средната цена на “замразяването” е 200 000 долара. Освен това съществен проблем, който все още не е намерил решение, си остава “размразяването” на организма и възвръщането на жизнените функции. Науката все още не е достигнала до технологията за “съживяването”.

Киборги

Това е още един възможен път за придобиване на безсмъртие – постепенният “ъпгрейд” на човека с помощта на трансплантация. 

Бостенската компания Harvard Apparatus Regenerative Technology отглежда синтетични трахеи от стволови клетки на пациенти. Дорис Тейлър – директор на направлението за регенеративна медицина в Тексаския институт за сърцето, дори е направила “био изкуствени” сърца от тъкани на плъхове.  

Важното е, че съвременните изкуствени органи са напълно функционални. Параолимпийци вече представляват конкуренция на професионалните спортисти. В бъдеще може да се заговори за замяната на здрави органи със собствени кибернетични аналози с цел повишаване на спортните резултати.

Но не всичко е така очевидно. Националният институт за рака на САЩ представя отчет, в който е доказана пряката зависимост на рака от трансплантацията на органи. При пациенти, които са претърпели трансплантация, вероятността от развитие на рак е два пъти по-висока, отколкото при тези, които на са трансплантирани.

Мозъчна емулация

Мозъчната емулация е призвана да реши главния проблем с постигането на безсмъртиепроблема с преноса на информация.

Мозъчна емулация
Мозъчна емулация

Пренасянето на съдържимото на нашето сиво вещество върху електронен носител ще позволи в бъдеще да се направи цифрова версия на човешкия мозък. При цялата си привидна простота в близките години “копирането” на човешкия мозък едва ли ще стане възможно. При сегашното развитие на технологиите за пълната емулация на мозъка на един човек ще са необходими толкова суперкомпютри, които биха запълнили цяло футболно игрище.

До копирането на човешкия мозък все още е много далеч. Но изследванията, при които се провежда емулация на висша нервна система на гризачи, вече се извършват в рамките на проекта Blue Brian. Учените работят резултатно над създаването на компютърен модел на миши неокортекс. 

Идеята за мозъчна емулация е привлекателна, тъй като нейното осъществяване ще позволи да се направят функционални копия на човека. Докато “копието” работи и при това не се уморява, “оригиналът” може да прекарва времето си както му се харесва. Ако, разбира се, понятието за времето остане същото. Но тогава възниква въпросът ще съществува ли необходимост от човека по принцип?

Нанотехнологии

Използването на нанотехнологии за постигане на безсмъртие е един от най-очевидните, но не и безспорни пътища. Заради своите изключително малки размери нано субстанциите могат да бъдат и много опасни, тъй като могат да проникнат в човешкия организъм дори през кожата. Затова за мащабно нанопроизводство е необходимо първо да се разработят параметрите на безопасността.

Нанотехнологии
Нанотехнологии

Въпреки това бъдещето принадлежи именно на нанотехнологиите. Вече се извършват експерименти по приложението на нанороботи в хирургията. В бъдеще те ще бъдат използвани при операции за замяна на участъци от организма и дори на генома. Основателят на криониката Робърт Етингер е уверен, че нанороботите ще се използват и в процеса на “съживяване” на хората при тяхното размразяване.

Генно инженерство

Революцията в технологиите на безсмъртието може да се очаква от страна на генното инженерство.

Генно инженерство
Генно инженерство

Голяма известност получи историята на японката Сей Сенагон, която започна да се подмладява на 75 години, омъжи се и роди дете на 79 г. Геронтолозите откриха при нея ген, който отговаря за образуването на клетки, които унищожават своите стареещи събратя. Сега задачата на специалистите е да разберат кое е изиграло ролята на стимулатор за събуждането на този ген, както и да накарат тази система да работи. Наистина, все още не е установено коя е причината за внезапното активиране на въпросния ген на младостта. 

Големи перспективи съществъват и за направлението, свързано с изучаването на теломеразатафермента, позволяващ на хромозомата да се самокопира. Той е открит още през 1984 г от трима американски учени. В клетката теломерът – специален израстък на хромозомата, играе ролята на брояч. С всяко деление обаче той се съкращава. Но с помощта на теломеразата може да се коригира дължината на теломера, а следователно и да се контролира и процесът на стареене.

В повечето клетки от човешкия организъм теломеразата е блокирана. Активен е ферментът единствено в стволовите и половите клетки. Разблокирането на теломеразата в останалите клетки се разглежда като потенциална “рецепта за безсмъртие”.

Ще живеем ли вечно?

Еднозначно може да се твърди, че хората днес живеят много по-дълго, отколкото преди 100 години. И продължителността на живота само ще се увеличава.

Английският генетик и геронтолог Обри де Грей от Кеймбридж смята, че още през 2100 г ще бъдат открити начини за удължаването на човешкия живот до …. 5000 г! Смелата прогноза на британеца споделят крупни бизнесмени, които влагат средства в борбата със старостта. Както и над 300 учени, работят над проекта “Стратегия за проектируемо пренебрежение към стареенето”. Те вече са успели да удължат живота на лабораторни мишки почти до 5 години, при положение, че гризачите живеят средно 2 г.

Увеличаване на живота може да се постигне и по медикаментозен път. И днес сред препаратите, които осигуряват дълголетие, се причисляват рапамицинът и ресвератролът – и двата с природен произход.

Вижте още и ⤵️
20 съвета за светъл живот
Как сами да удължим живота си
Самотата съкращава живота

Тагове
Close