Статии

Може ли музиката да излекува душата?

Ползите на музикалната терапия

Не пропускайте нашите публикации като се

Напоследък все по-често се говори за лечебните свойства на музиката. Учените са доказали, че всяка нежна и приятна за ушите мелодия може да ни помогне да намалим ежедневния стрес, да подобрим взаимоотношенията си и дори да накараме тялото си да се самолекува при някои заболявания.

Може ли музиката да излекува душата?
Може ли музиката да излекува душата?

Музикалната терапия се развива като научна дисциплина от средата на миналия век, обясняват специалистите. Това е по-скоро допълнителна (съпътстваща) форма за лечение. Според най-разпространените схващания става дума за метод, който работи със звук, ритъм, мелодия, хармония и други елементи на музиката. Всяка сесия може да бъде индивидуална или групова според целите, които се преследват. Най-добре би било обаче двете форми да вървят успоредно или да се редуват.

Обичайно специалистите по музикотерапия и психотерапия се обучават между 4 и 6 години, преди да започнат да практикуват тази терапия, съпътстващо стандартно медикаментозно или друг вид лечение. Всеки специалист, завършил съответното обучение, отговарящо на изискванията на Европейската конфедерация по музикотерапия, може да практикува в тази сфера.

За много хора музикалната терапия звучи антрактивно, а и методите ѝ са лесно достъпни. Обикновено то се прилага в частни центрове и институти, като изключение правят Австрия, Великобритания, Латвия и САЩ, където това съпътстващо лечение е част от програмите за възстановяване в болниците и се заплаща от здравните каси.

Забравете за стреса и деменцията

Различните методи на музикална терапия се използват според конкретните проблеми и потребности на пациента. Клиничната музикотерапия обхваща соматични заболявания при деца и възрастни, както и поведенчески и когнитивни затруднения. Музикалната психотерапия пък е особено подходяща при психосоматични заболявания, проблеми във взаимоотношенията, както и като превенция – а именно в работата за изграждане на личностни умения, обясняват специалистите.

Забравете за стреса и деменцията с музикална терапия
Забравете за стреса и деменцията с музикална терапия

В повечето случаи обаче този метод на лечение помага на хората, страдащи от тревожност и стрес, с определени психични разстройства, емоционални и поведенчески затруднения, някои хронични заболявания, деменция, нарушения в речта, проблеми с храненето, зависимости и т н.

Музикалната терапия е полезна и за хора, които търсят начин за изразяване. Има също така място във фамилната терапия, при проблеми във взаимоотношенията между партньори и други. Използва се в хирургията, неврологията и дори при работа с бременни жени.

Слушайте мелодията и ритъма

Клиничната музикална терапия в повечето случаи употребява така наречената “клинична музикална импровизация”, а някои от подходите употребяват готови запаси на музикални произведения, обясняват специалистите. Има схващания от древността, че всеки орган в нашето тяло вибрира по свой начин и енергията на този ритъм съвпада с определени звуци на музикални инструменти. А когато работата му се наруши, той променя своя ритъм, честотата и силата  на своите вибрации. Болното сърце е най-яркият пример за това. За да се възстанови то, на помощ идва музиката, категорични са терапевтите.

В работата си те включват определен инструмент, от чиито вибрации душата има нужда и така постепенно да влиза в синхрон. За тези твърдения обаче все още няма категорични научни доказателства.

Ето защо съвременната музикотерапия не базира работата си върху тях, но те винаги се вземат предвид. Важно е да се слуша музиката, и да се следва ритъмът, за да се постигне хармония.

Подобрява шофирането на дамите

Шофирането може да бъде много стресиращо, особено ако сте попаднали в задръстване при интензивен трафик или пък сте неопитен шофьор и всички ви свиркат нервно с клаксон. А това напрежение, макар и да него усещата, в крайна сметка ще повлияе на сърцето ви. На всичко това може да се противодейства, твърдят специалистите.

Последните изследвания показват, че слушането на музика в колата успокоява нервите и предпазва сърцето от нездравословно натоварване при 80 % от дамите, които сядат зад волана.

Сърдечният стрес е показяател за това, колко се натоварва сърцето. Когато хората са стресирани, организмът им освобождава съединения, които ускоряват сърдечния ритъм и вдигат кръвното налягане. Това увеличава опасността от възникване на сърдечна недостатъчност, деменция, инсулт или инфаркт за онези шофьори, които вече имат проблеми.

В същото време отдавна е известно, че музиката подсъзнателно влияе върху ритъма на мозъчните вълни и регулира активността на нервната система, като сваля кръвното налягане и успокоява пулса. Знае се също така, че когато човек пее, той активира определен участък от мозъка си, изпитвайки по-положителни емоции. Съответно започва да се чувства по-щастлив. А когато хората слушат своето пеене, на фона на музиката в колата, буквално изпитват физическо удоволствие.

Терапията е подходяща за всеки

Методът няма противопоказания. Най-лошото, което човек може да направи, е да попадне на неподходящ или недостатъчно компетентен специалист. Иначе терапията е подходяща за хора на различна възраст, както за лечение, така и за превенция. Възстановяващите сеанси с експресивни изкуства са лесно достъпни. А при умение да се борави с музиката, човек може да ги практикува и сам в къщи.

музикална терапия за деца
музикална терапия за деца

Музикотерапията за деца е от съществено значение в ранното детско развитие, при поведенчески проблеми, проблеми свързани с когнитивните умения при децата, както и при някои заболявания като например при деца от аутистичния спектър, затруднения в комуникацията, говорни проблеми и куп други.

Предимството на психологическата работа в съчетание с някакво изкуство (особено с музика) е в това, че бързо се стига до сферата на емоциите. Това прави процеса приятен и по-кратък в сравнение с други по-вербални подходи, категорични са специалистите.

Вижте още и ⤵️
Музиката е балсам за нервите
Животните познават музиката на различни композитори
Каква да е музиката за романтична среща и страстен секс?

Тагове
Close