Празници

Черен Петък

Не пропускайте нашите публикации като се
Историята на Черен петък
Историята на Черен петък

За милиони хора Черен петък е времето за сериозните коледни покупки. Черен петък е петъка след деня на благодарността и е може би най големия ден за пазаруване заради огромните отстъпки давани от търговците. Той е подвижен и е м/у дните 23 и 30 ноември. Макар да не е официален празник никъде по света, доста работници биват освобождавани от работа на този ден с изключение разбира се на онези работещи в сферата на търговията.

Термина Черен Петък се появава през 1960г. с цел да отрази началото на Коледното пазаруване. „Черен“ се използва с цел да покаже, че магазините минват от „червено“ към „черно“. Това е свързано с времето когато счетоводителите правели счетоводството на ръка и с червено мастило отбелязвали загубите а с черно печалбите.

През 1960г. полицията във Филаделфия полицията атакували улиците, претъпкани с мотористи пешеходци и шофьори наричайки го Черен Петък. В смисъла на името извън продажбата на стоки, Черен петък се свързва и с финансовата криза от 1869г., когато брокери на финансовата борса опитали да превземат пазара със злато и предизвикали финасова криза.

Защо е станал толкова популярен?

Търговците започнали да осъзнават, че могат да си докарат огромни тълпи от куповачи, ако намалят цените на стоките, Черен Петък се превръща в пазарен ден с по-големи печалби дори и от last minute продажбите за Коледа. Някой търговци пращат имейли с отстъпките си седмици преди Черен петък. Най-често купуваните стоки са електроника и играчки, защото обикновено те са най-драстично намалени. Въпреки това отстъпки има за всякакви стоки – от мебели до облекла.

Черен петък е дълъг ден, много търговци отварят още в 5 сутринта или дори по-рано, а пред магазините им вече има огромни тълпи от хора. Има много сделки, който се правят на толкова ниски цени, че магазина едва реализира печалба – само и само да се примамят повече куповачи. Най-големите търговци пускат реклами, купони и оферти онлайн предварително за да дадат на куповачите време да прегледат офертите и да планират покупките си. Други компании избират различна тактика, изчакват до последния възможен момент за да пуснат техните реклами за Черен петък, с надеждата да създадат напрежение и да направят клиентите си нетърпеливи.

Все повече и повече куповачи предпочитат да пазаруват онлайн, за да не им се налага да чакат от рано сутринта и да се блъскат с другите клиенти или да се бият за най-желатана стока. Често много хората успяват да си купят само за няколко стотин долара огромни плоски телевизори или лаптопи. Много малко клиенти си тръгват с празни ръце. Ползата от онлайн пазаруването е това че веднага можете да разберете дали любимата ви стока е налична и ако не е веднага може да я потърсите в друг сайт без да ви се налага да обикаляте от магазин на магазин. Също така много онлайн търговци пускат пред-Черен петък оферти така че дори да не се налага да чакате да настъпи точно този ден.

Тагове

Свързани статии

Close