Именни днисв. Анна

Успение на св. Анна

Успение на Св. Анна - 25 юли

Не пропускайте нашите публикации като се

На 25 юли е църковният празник Успение на Света Анна. На този ден православната църква отбелязва смъртта й.

Източноправославната църква чества пазника на Света Анна още от 6 век, като тя и съпругът й Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци.

Българската православна църква отбелязва зачатието на Света Анна на 9 декември.

Успение на св. Анна именници: АНА, АНЕЛИЯ, АНЕТА, АНИЦА, АНКА, АННА, ЕВПРАКСИЯ, ЯНА, ЯНИСЛАВ, ЯНИСЛАВА, ЯНИТА

Изберете Пожелания за имен ден

Успение на Св. Анна - 25 юли
Успение на Св. Анна – 25 юли

Светицата, е смятана за майка на Дева Мария и баба на Исус Христос. Тя покровителства родилките, бременността, брака и майчинството. Името Анна е едно от най-разпространениете женски имена в християнския свят.

Житие на светицата

Библията разказва, че Анна и съпругът й Йоаким дълго време не можели да имат дете и се зарекли да го посветят на служба на Бога, ако се сдобият с такова. Минало много време и ги посетил ангел, който им съобщил, че молитвите им са чути и те ще бъдат благословенни с дете. Света Ана заченала в деветия ден на месец декември и дъщеря й Дева Мария се родила на осми септември. Когато детето навършило три години, родителите й я въвели тържествено в храма и я посветили на Бога, както се били зарекли пред ангела.

Поверия

На днешния ден жените не трябва да работят, за да не се разболяват децата им. Ако в къщата има бременна жена, се следи кой ще е първият гост през този ден и се вярва, че бъдещото бебе ще е от същия пол.

Празника в България

Българите наричат празника Лятна света Анна. Той е разпространен в района на Западна България и Родопите, особено в Асеновградско. Там приемат, че Лятната св. Анна бележи края на лятото.

В Източна България на Лятна св. Анна жени и деца тръгват да берат лековити билки по полето.

После ги изсушават и запазват за лек през годината.

В Западна България срещу празника се извършват различни магически действия срещу магьосници, бродници и житомамници, които обират чуждото плодородие.

Стопаните отиват да преспят на нивите си, за да попречат на злосторниците да откраднат житото им.

В югозападните български краища на Лятна св. Анна организират оброк – служба с курбан, в която взима участие целият род. Жертвоприношението се прави, за да омилостивят светицата и тя да предпази нивите от пожар и градушка. Пак там през лятото тачат св. Анна за предпазване от огън и пожар и я наричат „Опърлия”.

Обичаи

Светицата се почита най-вече от жените като покровителка и защитница на бременните невести и на раждаемостта. За да могат да износят плода и да раждат леко, на празника на Лятна св. Анна се спазват строго някои забрани – не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.

Много е разпространено старото поверие, че ако „трудна жена работи на св. Анна, ще пометне”. На празника бременните жени и младите булки отиват на черква, молят се за здравето на децата и палят свещи пред иконата на светицата закрилница.

Обкичват иконата с цветя и я даряват с ризи, чорапи, кърпи, пари. След края на църковната служба майките раздават пресни пити в двора на черквата и из махалата, за да бъдат здрави рожбите им. Вярва се, че светицата пазела децата от „огън” – висока температура и треска.

👉Календар с Именни дни

👉Вижте всички Именни дни през Юли

Вижте още и ⤵️
Поверия за св. Анна
Поверия за св. Анна
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на мъж
Пожелания за имен ден на мъж

Тагове

Свързани статии

Close