Статии

Талисмани за лятото

Лечителски и магически свойства на цветята

Не пропускайте нашите публикации като се

До любимото време има още доста, но това не значи, че няма да го дочакаме. Спомнете си само полетата, обсипани с макове и метличини – довършващите детайли на природния шедьовър.

Знаят се над 5000 вида полски цветя, а повечето от тях имат лечителски и магически свойства.

Мак

И гърците, и египтяните, и римляните са го използвали като винаги достигащо целта сънотворно. И понеже става ясно, че в малки количества успокоява всякакви темпераменти  – майките и гувернантките на Апенините са посипвали с него сутрешните каши на децата, особено на по-буйните и плачливите.

Талисмани за лятото - мак
Талисмани за лятото – мак

Прочутият опиум пък е известен още от 4 в. пр. н. е. и е описан като “напитката на забравата” от Омир. Изпреварили са го шумерите, описващи го с възхищение като средство спасяващо от болка и тъга. Чак много по-късно – в 16 в – лекарят Якоб Табернемонтатус разобличава растението и предупреждава за опасностите му. Предупреждението си върши работата и без малко да го забравят, ако не беше неговото изобилие навред  – под път и над път. Тогава го провъзгласяват за символ на плодовитостта, богатството и благополучието. В много германски провинции и днес посипват в обувките на младоженците макови зърна – пожелание за много деца.

Полезно е да имате под ръка малко макови семена в къщи, защото магията му е силна и прогонва всяка зла и тъмна енергия. Вярвате или не в това, няма да възразите, ако пречистите енергийно дома си. Прави се много просто – от време на време посипвайте семена на прага и педантично ги измитайте.

Метличина

Ако макът ви се вижда недостатъчен за енергийно пречистване, добавете и метличина. Вярно е, че има голяма магическа сила и може да се бори не само със зли духове, но и да се сражава с демони. За да сте спокойни – поставяйте метличини навред из дома и особено, ако някой боледува. Забелязано е, че скромното силно цвете скъсява два пъти срока за оздравяване от каквото и да е.

Талисмани за лятото - Метличина
Талисмани за лятото – Метличина

Магически щит

Съобщават ни го древните гърци, кото наричали цвететто “центуаре”, на името на митичния Кентавър. Това същество излекувало с метличинов сок ранения при битката с Лернейската хидра Херакъл.

Векове настойката от цвят в снежна вода се е считала за силно очно лекарство в Германия, Франция и Русия. Не е за чудене, защото изсушеният и после кипнат цвят и днес лекува конюнктивити и възпаления, стига, разбира се, да не  хукнете веднага към аптеката.

Но главното качество на метличината – няма друго такова цвете – е способността ѝ да защитава от урочасване, проклятия и магии. Ползвано е именно като магически щит и от известни мъже с всякакви професии – летци, полярници, моряци.

Откъснатото цвете бързо вехне, но може да се изсушава без да губи качествата си. Носят го в платнени торбички като талисман и защита от негативна енергия.

Магическата сила се съхранява, ако метличината се събира на 6 или 7 юли, винаги преди разсъмване преди росата. Ослушвайте се за кукувица, ако я чуете, не продължавайте. Сушете само на сянка без никакво слънце. Подбирайте за талисмани само тези метличини, които са запазили силния си цвят преди да ги откъснете. Останалото – опаковайте в малки торбички и пръснете из цялата къща. Само не забравяйте къде точно ги оставяте, защото точно след година те губят вълшебната си сила.

Талисманите могат да се “опаковат” в разноцветни тъкани. Зеленото обезпечава още и финансово благополучие. Розовото или червеното – стабилност в интимния живот. Метличина в бяла опаковка е добре да увисне около входната врата – оттук тя ще охранява най-добре целия дом. А също и – поставена в колата – ще пази от пътни неприятности и разправии.

Тагове

Свързани статии

Close