СтатииТълкуване на сънища

Сънят – симбиоза от минало, настояще и бъдеще

Какво представляват нашите сънища?

Не пропускайте нашите публикации като се

От повече от столетие учените се опитват да разберат как възникват сънищата и означават ли нещо. Сред множеството теории по този въпрос се появява порената, поразяваща с оригиналността си. 

Да припомним, че съществуват няколко теории за сънищата. Най-популярната от тях е дело на скандалния психоаналитик Зигмунд Фройд. Той съставя свой собствен “съновник“ и смята, че в съновиденията си човек реализира скритите си желания, най-често свързани със секса.

На въпроса за какво именно ни е необходим сънят, отговорите – за почивка и възстановяване на силите, не са достатъчни. Защо всичко това не се случва по време на отпуснато бодърстване?

Сънят – симбиоза от минало, настояще и бъдеще
Сънят – симбиоза от минало, настояще и бъдеще

По време на бодърстване, ние предимно получаваме информация от екстерорецепторите зрение, слух, обоняние и я обработваме. А по време на сън в същата посока постъпва информация от интерорецепторите на вътрешните органи, която навлиза в същите зони на главния мозък, които отговарят за зрението, слуха, двигателната активност. 

В този период сивото ни вещество е заето с обработка не на сигналите, постъпващи от външни сензорни канали (зрение, обоняние, осезание, слух), а на тези от вътрешните органи. Основната задача, която се решава по време на сън, е за поддържането на работоспособността на организма.

Сънливостта и умората са сигнали, че в тялото ни (или по-точно – във вътрешните органи) са се натрупали известно количество “нерешени проблеми“ и за обработката им е необходимо включването на мощностите на “централния процесор“. С други думи, трябва да преминем в режим на сън и да дадем възможност на мозъка си да се ориентира в натрупаните запитвания. Ако него направим своевременно, могат да възникнат различни патологии. 

Част от информацията от околната среда може да проникне по време на сън в кората на главния мозък. Но едва ли това ще формира съновидение. Можем да сравним съня на човека с опашата комета. Това означава, че всяка информация, която е получена от човека от момента от неговото раждане и дори преди появата му на бял свят, има определена следа – както в кометата частичката ледено ядро преминава в опашката. И колкото по-далече е тя от ядрото на кометата, толкова повече се отдалечава събитието във времето.

Но въпреки това то е неразривно свързано с ядрото. И ние виждаме опашката на кометата, защото тя се осветява от слънцето и по този начин ставаме свидетели на отражението на частичките лед, които са били в кометата.

В съня са заложени миналото, настоящето и дори малко от бъдещето. Не става дума за пророчески сънища. Но например, ако ви се е присънило неприятно събитие, свързано с дадено място или човек, вие ще ги избягвате. Защото сънят представлява симбиоза от миналото, настоящето и бъдещето на човека.

Вижте още и ⤵️
Сънищата разкриват тайните на бъдещето
Най-честите сънища и тяхното значение
Числата, които сънуваме, предсказват бъдещето

Тагове

Свързани статии

Close