Тълкуване на сънища

Сънищата разкриват тайните на бъдещето

Пророческите сънища и бъдещето

Не пропускайте нашите публикации като се

През 1858 г двамата братя Сам и Хенри Клемънс постъпили на служба като ученици на лоцмана на пътническия параход “Пенсилвания“, плаващ по река Мисисипи. Работата на лоцман през ХIХ век осигурявала почит и уважение, а главното – прилично възнаграждение, поради това младежите, които нямали нито грош, били щастливи да получат толкова перспективна длъжност.

Неизмислена история

Веднъж Сам се простудил силно и бил принуден да остане на брега. Хенри потеглил на поредния рейс без него. През нощта температурата на Сам се повишила, започнало да го втриса и той успял да заспи едва на сутринта.

Но сънят не му донесъл облекчение, а се превърнал в истински кошмар. Присънило му се, че се намира в голямо тъмно помещение. Внезапно то било озарено от призрачна светлина и Сам видял в центъра блестящ метален ковчег, сложен върху два стола. Той се уплашил, но едновременно с това някаква непреодолима сила го привличала към ковчега. Едва пристъпвайки, Сам се доближил и познал в покойника своя брат Хенри, върху чиито гърди лежал букет бели рози.

Сънищата разкриват тайните на бъдещето
Сънищата разкриват тайните на бъдещето

Картината била толкова реална, че, събуждайки се облян в студена пот, младежът не могъл веднага да осъзнае, че това било само сън. Скачайки от леглото, той се отправил към вратата напълно сигурен, че сега отново ще влезе в същото това помещение и ще види ковчега с тялото на брат си. Но от другата страна на вратата нямало нищо такова. Обличайки се бързо, Сам побягнал навън в търсене на злокобната зала, но едва изминавайки няколко квартала, разбрал, че се намира под впечатлението от своя кошмарен сън. В този момент силите го напуснали и той рухнал на улицата.

Скоро Сам оздравял и се върнал на служба. Той не казал нищо за своя сън на брат си, пък и като здравомислещ човек не му придал особено значение. Когато обучението завършило, братята били изпратени да служат като лоцмани на различни параходи, а след няколко дни Сам получил съобщение, че на парахода, на който служел Хенри, станал взрив на парния котел, и той потънал далеч от Мемфис. Сам се отправил незабавно към мястото на трагедията. Градската болница била препълнена с ранени, а моргата – с телата на загиналите. Той успял да открие своя брат, но той бил в крайно тежко състояние. Дълго време Сам седял в края на леглото на умиращия Хенри и го държал за ръката, докато един местен човек не го поканил да преспи в дома му.

Но щом само заспал, Сам отново бил сполетян от същия този страшен сън. Скачайки като ужилен, той отново се отправил към болницата, но Хенри вече бил починал от своите рани и тялото му било изпратено в градската морга. Сам веднага отишъл на посочения адрес. Моргата била препълнена с телата на жертвите на взрива, лежащи в набързо сковани ковчези. Но изведнъж по кожата на Сам прибягнали студени тръпки – точно в средата на залата на два стола стоял блестящ метален ковчег. В същото време някой отворил задната врата и полутъмната зала се изпълнила с призрачна светлина. Приближавайки ковчега, Сам видял тялото на брат си, а върху гърдите му лежал букет бели рози…

По-късно Сам научил, че организаторите на погребенията по някаква причина изхарчили 60 долара – огромна за времето си сума – и купили няколко метални ковчега за загиналите офицери. Сред организаторите била една почтена дама , която видяла в загиналия Хенри поразителна прилика с нейния мъртъв син. Именно тя положила в ковчега букета.

Няколко години след тези събития, гражданската война в САЩ сложила край на пътническите параходи по Мисисипи и Сам Клемънс сменил своята работа, ставайки успешен журналист и писател. Днес той е известен под псевдонима Карк Твен.

Пророчески сънища

Желанието да узнае бъдещето е присъщо на човека още от древността. Във всички времена хората са се възползвали от услугите на гадатели и ясновидци в опит да узнаят какво ги очаква напред. Но природата е дала на всеки възможност да открехне завесата на времето и да надникне там, където все още ни предстои да бъдем.

Всеки от нас поне веднъж в живота е преживявал нещо, което преди това е видял на сън, по правило в най-дребни детайли. Истинските пророчески сънища по принцип не изискват разшифроване. Картината на бъдещите събития в такъв сън е твърде реалистична. Най-често ние забравяме съдържанието на съня няколко минути след събуждане, но истинският пророчески сън остава в паметта, позволявайки на бодърстващия мозък в пълна сила да го осмисли. Нещо повече, събудили се, хората не осъзнават веднага границата между съня и реалността.

Лъжливи нощни прогнози

Не бива да се бъркат истинските пророчески сънища със съновиденията, които не толкова предсказват, колкото програмират нашето бъдеще. Те представляват продължение на дневните преживявания и често ни рисуват най-мрачната картина за развитие на сюжета.

Да си представим студент, който се готви за изпит. Той разбира, че през целия семестър се е правил на глупак и сега, по време на сесията, може да плати висока цена. Неговото въображение рисува ярки образи на проваления изпит, изключване от университета и неизбежна среща със суровата действителност.

На сън неговият мозък продължава да работи и студентът сънува как се проваля на изпита. Напълно естествено, изтегляйки своя въпрос за изпита, той си спомня съня и му се струва, че той непременно ще се сбъдне. Вместо да се отвлече от страничните мисли и да се съсредоточи върху задачата, студентът започва да нервничи и забравя това, което е учил. Резултатът е плачевен, но за това не е виновен сънят, а тревожно-мнителното състояние на студента, който е предизвикал както самият сън, така и напълно закономерния резултат от изпита.

Сънища двойници

Сънищата-двойници са също толкова ярки и запомнящи се, както и пророческите сънища, но, за разлика от тях, не предсказват бъдещи събития, а помагат в решаването на определени задачи на деня. Например великият италиански художник Рафаел Санти виждал на сън образите, които по-късно въплъщавал в своите картини и фрески. Същото може да се каже и за неговия сънародник Леонардо да Винчи, който използвал психотехническите практики на питагорейците и спял по 15 мин на всеки 4 часа , съзнателно предизвиквайки сънища-двойници, които му помагали да решава най-сложните задачи.

Основите на аналитичната геометрия нейният основател Рене Декарт видял на сън, а Александър Пушкин по подобен начин откривал чудесните рими, куплети и цели стихотворения. Периодичната система на елементите практически в готов вид се е явила на сън на Дмитрий Менделеев. Механизмът на съня-двойник е твърде прост и лесно обясним. По време на напрегнатата дневна работа мозъкът се намира на предела на концентрацията.

Съчетаването на съсредоточеност и отвличащи фактори създава изразена натрапчивост и зацикляне върху незначителните детайли. Насън мозъкът продължава да работи, но при това се освобождава от външните отвличащи фактори. Това води до ефективно решаване на задачите, с които не е могъл да се справи през деня.

Назад в бъдещето

Съвременната наука и до днес не може да даде убедително обяснение на природата на пророческите сънища. Медиците, психолозите, философите и био физиците имат свои собствени версии за механизма на тези съновидения. Но нито една от тези хипотези не издържа критика. Въпреки това би било глупаво да се отрича способността на човека да надниква в бъдещето докато спи. Твърде много доказателства, в това число и документирани, подвърждават съществуването на подобна биологична “машина на времето“.

Този факт кара съвременните физици да преразглеждат природата на времето като линейна и непрекъсната. Та нали ако съществува информация за бъдещето, следователно това бъдеще е настъпило някъде. Напълно вероятно е, че квантовата физика днес стои пред прага на революционни открития в областта на структурата пространство-време. А това ни дава надежда, че някога ще можем по собствено желание да надникваме в бъдещето и да го управляваме.

Вижте още и ⤵️
Най-честите сънища и тяхното значение
Сънищата и фазите на луната
7 часа сън за щастие

Тагове

Свързани статии

Close