Именни дни

Събор на Св. Архангел Гавриил. Св. мчк Георги Софийски

Информация за имения ден на 26 март

Не пропускайте нашите публикации като се

Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. – “сила Божия”) е един от седемте архангели, т.е. “ангелоначалници”, представители на осмия ангелски чин. Архангелите се грижат да възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията – Христос.

Събор на Св. Архангел Гавриил. Св. мчк Георги Софийски именници: ГАБРИЕЛ, ГАБРИЕЛА, ГАВРАИЛ, ГАВРИЛ

Изберете Пожелания за имен ден

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Бог пратил архангел Гавраил в храма да извести на св.пр. Захарий за раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус (Лук. 1:11-19).

Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди Светия Богомладенец (Лук. 1:26-31, Мат. 1:18-25).↵

Архангел Гавраил се явил и на св.пр. Данаил и му обяснил видението за овена и козела (Дан. 8:16), както и тайната за седемдесетте седмици (Дан. 9:21).

В християнската традиция, архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

Събор на Св. Архангел Гавриил. Св. мчк Георги Софийски
Събор на Св. Архангел Гавриил. Св. мчк Георги Софийски

В “Песен за Роланд” архангелът възвещава на Карл Велики събитията, изпраща му сънища и му напомня за неговия дълг – без умора да защищава християните в целия свят.

Под името Джабраил мюсюлманите въздават особена почит и прославят архангел Михаил като ангел, който продиктувал на Мохамед “предвечно съществуващото по небесен оригинал слово на Аллах” – Корана.

В някои юдейски текстове на архангел Гавраил се приписва също особената власт над стихиите:огъня, водата и узряването на плодовете (“Песахим” и “Сан хедрин”). В апокрифната “Книга на Енох” архангел Гавраил е поставен за началник на Рая и духовните същества, които го охраняват.

Не пропускайте да видите и ⤵️

Пожелания за имен ден на мъж
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на дете

👉Календар с именни дни през месеца

Тагове

Свързани статии

Close