Здраве и спорт

Стягаме корема и дупето с гигантска топка

Ползите на фитбол

Не пропускайте нашите публикации като се

Топката е онзи любим предмет от детството, с който всеки от нас неизменно е прекарвал голяма част от времето си. Всъщност обаче в зависимост от нейната големина тя може да служи не само за игра и забавление, а и като треньор. Именно това представлява фитболът. Големите надуваеми сфери се наричат швейцарски топки заради своя произход.

“Първоначално те се прилагат с терапевтична цел при деца с детска церебрална парализа. Малко по-късно започват да се използват и в кинезитерапията, а накрая навлизат като употреба във фитнеса и в залите за гимнастика и аеробика” обяснява инструкторката по футбол – Златина Цветкова, и допълва че произходът на думата идва от английските fitness (фитнес ) и ball (топка ).

Стягаме корема и дупето с гигантска топка
Стягаме корема и дупето с гигантска топка

Размери

Една такава надуваема сфера има няколко размера – 55 см, 65 см, 75 см, които са подходящи за хора с различни височини. За да се определи правилният за нас диаметър на кълбото, трябва, когато седнем върху топката, коленете ни да са в прав ъгъл спрямо краката. “Няма никакви ограничения нито във възрастта, нито в килограмите. Тренировките са подходящи за деца, майки и баби, а топките издържат до 150 кг”, разказва Злати.

“Тренировката започва със загрявка и завършва с разтягане. След това продължаваме с кардио упражнения, които представляват сядане и ставане, както и подскоци. Според начина, по който е построена стойката, се натоварват и различните части от тялото“, обяснява инструкторката по фитбол. По думите ѝ обаче в тренировката участват всички мускулни групи, като роля за това играе равновесието, който трябва да пазим, докато сме върху топката. “Най-добре се тренира коремната преса. Това е частта, която се повлиява най-бързо, но има и много други упражнения за седалището” , издава още Злати.

Предимства

Питаме я, ако искаме да направим плоско коремче и идеално дупе, колко често трябва да посещаваме тренировките, а отговорът ѝ никак не ни изненадва – “колкото по-често, толкова по-добре“. “Тези тренировки не са изключително натоварващи, така че може и всеки ден да се посещават. Ако човек се нуждае от почивка, дори само веднъж седмично е достатъчно. Едно от големите предимства на фитбола е, че той не товари коленете и ставите и дори ги щади”, категорична е инструкторката

По думите ѝ няма никакви противопоказания за човек, желаещ да тренира. За сметка на това обаче ползите са много и то не само за външния ни вид, а и за здравословното ни състояние. Както Злати вече разказа, с топките се правят чудесни кардио тренировки. Заедно с това стягаме мускулите в тялото и извайваме фигурата.

Разтоварване

Поначало обаче тези надуваеми сфери са се прилагали и за рехабилитация, който ги прави изключително подходящи и при различни оплаквания, болежки и проблеми. Гигантската топка е помощник за правилната стойка, тъй като за да се задържим върху нея , трябва да сме изправени. Също така подобрява координацията и равновесието ни.

При проблеми с гръбнака или кръста фитбол тренировките могат да облекчат неразположенията. Те обаче са и идеална профилактика”, казва Злати, която води тренировките си в столичния спортен комплекс “Славия Спортес”. Специалистите дори препоръчват, ако работата ни е свързана с часове седене в офиса, да си набавим такава топка, за да разтоварваме гръбнака си от натрупаното напрежение.

Друг изключително интересен факт за упражненията с шейцарска топка е, че те са много подходящи за бременни жени. “С помощта на тренировките тазовото дъно става по-еластично и съответно раждането е по-лесно”, обяснява инструкторката. Не случайно в някои модерни болници разполагат с тези надуваеми сфери в родилните зали. Наричат ги “топка за раждане” и ги използват по време на родовия процес, за да се подпомага слизането на главата на плода към таза.

И за капак на всички тези ползи остава удоволствието. Вълните, които създава фитболът в тялото, достигат до мозъка и предизвикват приятни усещания. По време на тренировките с гигантските кълба в организма се натрупва хормонът на радостта – ендорфин, който има и обезболяващ ефект. Така, че обувайте спортния екип и тичайте към залата, за да си спомните за детството и да заредите тялото и ума си с енергия.

Неоспорими ползи

  • Облекчава дихателната функция.
  • Оказва обезболяващо действие и повлиява благотворно върху дейността на храносмилателната система, черния дроб и бъбреците.
  • Значително повишава издръжливостта, силата, подвижността и физическата кондиция.
  • Регулярните тренировки нормализират кръвнотоналягане, редуцират телесното тегло и тонизират всички мускулни групи.
  • Фитболът стяга изключително бързо проблемните зони.
  • Ще ви помогне ефективно да се освободите от стреса и напрежението.

Вижте още и ⤵️
10 храни изграждат мускулите

 

Тагове
Close