Статии

Студовата алергия най-опасна за младите

Симптомите на студовата алергия

Не пропускайте нашите публикации като се

Aлергиите най-често са предизвикани от определени храни или прах. Но широко разпространена и много по-неприятна е студовата алергия. С падането на температурите симптомите ѝ се изострят и причиняват голям дискомфорт, особено при работа на открито. Неотдавнашно проучване в САЩ показва, че две трети от хората, които имат студова алергия, си мислят, че имат настинка, конюнктивит или мигрена, но грешат.

Симптомите са силно главоболие, дискомфорт в очните ябълки, зачервяване и сърбеж по кожата. В някои случаи може да се наблюдава понижено кръвно налягане. При изключително ниски температури може да се образуват и червено-лилави петна по лицето или ръцете. Ако имунитетът ни е нарушен, заедно с тях се появяват и други проблеми – отпадналост, болка в мускулите и кашлица. Всички тези симптоми се получават, защото при рязката температурна смяна кожата е подложена на термичен шок. Нейните кръвоносни съдове се свиват и се усеща парене и дразнене.

Студовата алергия най-опасна за младите
Студовата алергия най-опасна за младите

Най-застрашени са младите хора, особено жените, които имат по-нежна кожа. Дамите в климактериума и с хормонални нарушения също не трябва да подценяват студовата алергия. Хората със слаб имунитет или прекарали инфекциозни заболявания също са рискова група.

Медицината все още не може да открие категорична причина, която предизвиква появата на студова алергия. В много семейства някои генетични фактори може да оказват влияние. Лошите метеорологични условия през зимата са основен виновник за появата на кожния проблем.

Обикновено най-засегнати са тези части на тялото, които остават открити – лице, ръце, шия. Студеният вятър и сухият въздух в затворените помещения също предизвикват зачервяване, сърбеж и отслабване функциите на повърхностния слой на кожата. Това води до възникване на възпалителни процеси.

Все пак има методи, с които проявите на този вид алегрия да се облекчат

За да се избегне неприятното парене и “щипане” по кожата, е добре да се приемат повече течности през зимата. Препоръчително е да се консумират разнообразни плодове и зеленчуци, богати на витамини и минерали. Лекарите съветват да се заложи на моркови, цитрусови плодове , зеле, пиенето на чай от шипки и дюли. Специалистите изписват и така наречените антихистамини, които се пият преди излизане навън. В аптеките пък се продава специализирана козметика за лице и тяло, която също помага.

Тагове

Свързани статии

Close