Именни дни

Св. прпмчца Евдокия

На 1 март празнуваме Св. прпмчца Евдокия - имен ден

Не пропускайте нашите публикации като се

Евдокия живяла в Сирия, в град Илиопол. Била богата красавица и живяла лекомислен живот. Тя събрала несметно богатство с греховни дела.

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Св. прпмчца Евдокия именници: ЕВДОКИМ, ЕВДОКИЯ, ЕВДОКСИЯ, ЕВДОКСИ, МАРТА, МАРТИН, МАРТИНА

Изберете Пожелания за имен ден

Така умъртвила душата си и вкаменила сърцето си. Странствщ монах на име Герман отседнал в съседство на Евдокия. Тя чула молитвите му и много се трогнала. Разговора с монаха и неговите наставления й погнали да обърне живота си и да приеме християнската вяра.

Евдокия станала християнка и започнала да разпространява вярата.
Напуснала разгулния живот и заживяла сред благочестиви жени служещи Богу чрез непрестанна молитва, пост и трудове.

Св. прпмчца Евдокия - 1 март
Св. прпмчца Евдокия – 1 март

След време била изправена пред съд защо християните били смятани за врагове на държавата. Но Бог дал сили на Света Евдокия да върши чудеса и това и помогнало да обърне в Християнската вяра дори управителя, който я съдил, както и много други езичници.

По времето на гоненията против християните от император Адриан (117-138 г.) осъдили Евдокия на смърт и тя била посечена с меч в 126 година.

Историята на Баба Марта – 1 март

Българската традиция на 1 март е всеки да закичи на ревера, ръката или шията си мартеница. Тя е символ на здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие. Изработва се от усукан памучен или вълнен конец. Основните цветове са бял и червен.

Историята на Баба Марта - 1 март
Историята на Баба Марта – 1 март

Белият цвят е символ на чистота, невинност и радост. Бели са празничните дрехи на булката, светците и ангелите също са облечени в бели дрехи.

Червеното е цвят на жизненост, здраве и любовен огън. Червеното е светлината на изгряващото и залязващото слънце, на течащата кръв, на огъня. В традиционната българска сватба булото на булката е в червен цвят. Червен конец се връзва на плодни дръвчета, на детска ръчичка, за да предпазва от зло и да носи здраве. Такава е магическата му сила в мартеницата.

Вижте цялата история за Баба Марта 👉 Историята на Баба Марта

Поверия и обичаи за Баба Марта

1 март, традиционно, като всеки празник, е свързан с множество поверия и обичаи, които в по-голямата си част са забравени днес. Ясно е, че модерният човек е далеч от езическите практики на прадедите ни, но нека да си припомним някои от вярванията, свързани с този невероятен пролетен празник.

В някои краища наричат седмицата, започваща от 1 март, „броените дни” — по тях гадаят какво ще бъде времето през годината. Широко е разпространен и друг обичай — избиране на ден – всеки си намисля определен ден до 22 март и по него познава каква ще е годината — ако е слънчев, ще е успешна, а ако вали и времето е лошо — ще има трудности.

Вижте всички поверия за 1 март, Баба Марта тук 👉 Поверия и обичаи за Баба Марта

Пожелания за Баба Марта

Всяка година очакваме с трепет мига, в който пролетта сгрява сърцата ни и ни напомня, че нито бурите, нито студа, нито сивотата са вечни. Напротив, след всяка буря идва слънцето и на небето се разгръща невероятна дъга, така че си заслужава да чакаме и да вярваме, че ще зърнем красивите й цветове.
Честита баба Марта!


Честита баба Марта!
Този толкова хубав празник ни припомня, че най-важните ценности в нашия човешки свят трябва да са водени от вярата в доброто. Доброто, което ни дава сили, променя света и ни закриля, винаги когато имаме нужда от това. Весел празник!


Честита баба Марта!
Тази чудна старица, рисувана с хурка и добро, усмихнато лице, ни носи спомените за детството и ни вдъхва спокойствие, че ще бъдем здрави и уверени в силите си и ще продължим бодро напред. Пожелавам ти винаги да си устремена напред и никога да не съжаляваш за нищо, което си оставила в миналото.

Вижте пълната колекция от пожелания за Баба Марта тук 👉 Пожелания за Баба Марта

Вижте още и ⤵️
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъж

👉Вижте всички Именни дни през месеца

Тагове

Свързани статии

Close