Именни дни

св. великомъченица Кириакия Неделя

Информация за празника на 7 юли

Не пропускайте нашите публикации като се

На 7 юли се почита великомъченица Кириакия – Неделя.

св. великомъченица Кириакия Неделя именници: ДЕЛКА, ДЕЛКО, ДЕЛЧО, ДЕЛЬО, ДЕЛЯН, ДЕЛЯНА, НЕДА, НЕДКА, НЕДЕЛИН, НЕДЕЛИНА, НЕДЕЛЧО, НЕДЕЛЯ, НЕДКО, НЕДЯЛКО, НЕДЯЛКА, ЯНКА, ЯНКО, ЯНЧО

Изберете Пожелания за имен ден

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Житие на светицата

Света великомъченица Кириакия е родена през III век в Малоазийския град Никомидия.

Oт малка родителите й я запознали с истините на Христовото благовестие и тя от рано се посветила на служене на Бога, като водила целомъдрен и благочестив живот.

Император Диоклетиан подновил гоненията над християните. Неговата амбиция била с мъчения и със заплахи да накара християните да се откажат от Христа като започнат да правят приношения на идолите.

Родителите на Света Неделя били заловени, заедно с тяхната праведна дъщеря света Неделя.

Затваряли я, мъчили я, горили я, гола я влачили из града, били я с камшици и безпощадно забивали в тялото й нажежени железа. Но поддържана от Божията благодат, мъченицата чудодейно се изправяла всеки път.

св. великомъченица Кириакия Неделя
св. великомъченица Кириакия Неделя

Окрилена от силата на вярата си в Христа, тя отговаряла, че когато е най-немощта, тогава се чувства най-силна. С думи мъчениците учела колебливите да странят от идолите и твърдо да вярват в Разпнатия, а с чудесата и подвизите си им изявили силата на Христа Бога и на християнското благочестие.

Според народните поверия, ако времето на 7 юли е горещо, зимата предстои да бъде дълга и студена. Ако времето е прохладно и дъждовно, ще имаме мека зима.

Името на Света Неделя свързваме и с грозния комунистически атентат, извършен в София в едноименния храм на 16 април 1925 г., когато загинаха стотици невинни българи – деца, жени, военни и офицери.

История

През 1866 г. църковната служба за света Неделя е преведена от гръцки на църковнославянски и е издадена и в Русия. Частица от мощите на светицата се съхранява в Пловдивската митрополия. Всяка година в деня на нейната памет те се изнасят за поклонение.

В иконите света Неделя е изобразявана като красива девойка, облечена в народна носия.

Празника в България

Култът към светицата е характерен предимно в Странджа, Сакар, Пирин, Родопите. Празникът й се нарича Света пресвята, Пресвета Неделя, Къса Неделя, Голяма Неделя, Опална Неделя, Стара Неделя, Прясната Неделя.

По тези земи съществува вярването, че „Голямата Неделя е майка на всички недели в годината“ или, че е „майка на неделния ден от седмицата“.

Традиции

На празника не се захваща никаква работа. В противен случай светицата много ще се разсърди и ще накаже с болести и смърт жените, които са работили. За Голяма Неделя жените приготвят обредни питки, които раздават в църква, параклис или оброчище, посветени на светицата.

Поверия

Болни и нещастни хора наричат за светицата курбан, с надеждата, че ще бъдат изцелени и избавени от страданията. Правят се общоселски събори, нареждат се богати трапези. Извиват се кръшни хора, на които се хващат ергени  и моми.

На Голяма Неделя болните се къпят в лековити извори и се мият с вода от аязмата. Съществува обичай болни хора да преспиват нощем по поляните, за да ги „потъпче баба Неделя“ и да им върне здравето.

👉Календар с Именни дни

👉Вижте всички Именни дни през Юли

Вижте още и ⤵️
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъж

Тагове

Свързани статии

Close