Именни дни

Св. великомъченица Екатерина

Св. великомъченица Екатерина - Катерининден - 24 ноември

Не пропускайте нашите публикации като се

Православната църква почитата на днешния ден празника Св. великомъченица Екатерина – Катерининден.

Света великомъченица Екатерина е християнска светица и мъченица, една от най-образованите жени на своето време. Православната църква я почита като великомъченица.

Св. великомъченица Екатерина именници: ЕКАТЕЛИНА, ЕКАТЕРИНА, КАТАЛИНА, КАТЕЛИНА, КАТЕЛИЯ, КАТЕРИНА, КАТИНА, КАТКА, КАТРИН, КАТРИНА, КАТЯ, КАТА, Екатерина, Катерина

Изберете Пожелания за имен ден

👉 Пожелания за имен ден – св. Екатерина

Ето и кратко видео с информация за Св. Екатерина ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Според преданието Екатерина е била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени.

На 18 г. тя била вече известна със своята голяма ученост – знаела книгите на философите и поетите, изучила лекарската наука. Майката на Екатерина тайно изповядвала християнството, я изпраща при един отшелник, който я посвещава във вярата.

Богати князе искали ръката на красивата Екатерина. Майка й и роднините й я уговаряли да се омъжи, но тя отказвала на всички, които искали ръката й, и казвала на своите близки: „Ако искате да се омъжа, намери ми момък, който да бъде равен на мене по благородство, богатство, красота и ученост!” Такъв момък нямало. Имало между царските синове момци знатни и богати, но по красота и мъдрост те не могли да се равняват на Екатерина.

Св. великомъченица Екатерина - 24 ноември
Св. великомъченица Екатерина – 24 ноември

Преданието разказва, как Екатерина се е срещнала с тогавашния император. Тя се е опитала да го убеди, че извършва грешка като преследва християните.

Екатерина успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици. Императорът заповядва да я вкарат в затвора, където тя въвежда в християнството всички, които я посещават.

Екатерина успява да привлече към християнската вяра жената на императора: Царицата – Августа и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици.

По-късно е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират. По-късно я обезглавяват през 305 година.

Главен символ на Света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като “колелото на Екатерина”.

Предания

В преданието се разказва как ангели отнасят тялото на мъченицата в планината Синай, където през VI век византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги.

Празника в България

В традиционната българска народна култура денят на Св. Екатерина (познат като Света Катерина, 24 ноември) се почита най-вече в Южна България. В Пловдивския край се вярва, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка.

В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива “за Баба Шарка”.

В Средните Родопи светицата се почита против тежки болести и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарасне, пише в . “Стандарт”.

В Странджанския край, Източна Тракия и сред преселниците от Беломорието на деня на Св. Катерина се празнува против мишки (т. нар. Миши празници). Там жените също не работят, не пипат остри и режещи предмети, замазват огнището с кал и раздават със затворени очи варени зърна (боб, царевица и др.), за да “замажат и затворят очите” на мишките.

Традиции и обичаи

Хората почитат тази светица заради лечителските й способности при лекуване на болестите бяс и шарка.

Рано сутринта в този ден стопанката на дома, която трябва да бъде ритуално чиста (т.е. не е в цикъл), мълчана вода омесва 5, 7, или 9 броя пшеничени питки, които шари с вретеното.

После ги маже с петмез, рачел или мед и ги раздава на комшиите. Ако в къщата има малки деца,взема две питки, застава на кръстопът и дава на всеки минувач да си отчупи с думите: “Ха вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско!”

Всеки трябва да отчупи къшей и след като се прекръсти до три пъти да изрече: “Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, тъй да се лепи Здравето по децата ти!” “Амин! — дай, Боже!” – отвръща стопанката и гледа на тек (нечетно число) минувачи да свършат питките, че пресечени да са болестите.

👉Календар с Именни дни

👉Вижте всички Именни дни през Ноември

Вижте още ⤵️
Обичаи за Св. Екатерина
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъж

 

Тагове

Свързани статии

Close