Празници

Ромска Нова година – Василица

Информация за празника

Не пропускайте нашите публикации като се

Банго Васили (Ромска Нова година) е най – големият празник на ромите от всички вероизповедания у нас. Празнува се 3 дни, като празникът започва на 13-ти вечерта, която изпълнява ролята на Бъдни вечер. Празнуването на Банго Васили (Васильовден) е свързано с няколко ромски легенди. В тях Банго Васил е Свети Васил – застъпник и защитник на ромите. Ромските легенди са противоречиви и според най-известната – Банго възстановява моста, по който преминават ромите, след като този мост е бил разрушен от Дявола.

Васили, е куц (банго) овчар и е белязан със страдание. Друга легенда го определя като човек, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява циганин, бягащ от лошите.

Ромска Нова година - Василица
Ромска Нова година – Василица

Трета представя как Свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващо море, защото, ромите разгневили много Бога и, водите щели да ги погълнат, но беловласият светия Банго, вече окуцял от битките за справедливост, им изпратил ято гъски – ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг, като се помолил на Бога: “Не ги погубвай, Господи, нали и те са твой чеда!”.

Ромската Нова година се празнува три дни и се прави разграничение на 13 и 14 януари е Васильовден, а на 15 януари – Банго Васили. В някои райони на Централна България наричат и трите дни “Банго Васили”. Вечерта на 13 срещу 14 повтаря християнските ритуали на Бъдни вечер.

Подготовката включва закупуването на птиче месо – петел или гъска, които трябва да преспят в къщата, за да не избяга късметът. На 13 януари животното се коли, изработва се сурвакница. Вечерята на същия ден е също толкова важна и пълна със символика. От започването й до полунощ е задължително вратите да са здраво залостени, никой не влиза и не излиза навън (дори в двора!) и никой външен човек не бива да влезе в къщата.

Освен курбана – птица, стопанката приготвя сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка. В полунощ настъпва ромската Нова година и започва сурвакането. В някои райони през нощта се сурвакат основно членовете на семейството, а при другите роми децата могат да обикалят и съседните къщи, тъй като след полунощ вратите им вече са отворени за посетители. Сурвака се за здраве, плодородие и късмет. Главата на семейството или най-големият късметлия се представя за Банго Васил. Събира ориза и житото от трапезата и се провиква “Васил авалъ” (Васил дойде), като хвърля зрънцата. Децата събират кой колкото може, защото това е за късмет. След полунощ започва гостуването, свързано с много музика и веселие.

На 14 януари за ромите е много важно какъв човек ще влезе пръв в къщата им. Смята се, че така ще бъде и цялата Нова година.

Тагове

Свързани статии

Close