Статии

Промяната в гласа издава проблем

Нуждаете ли се от спешна УНГ помощ?

Не пропускайте нашите публикации като се

В различните ни възрасти има преиод, в който гласът ни е много уязвим. Всяка промяна в силата, тембъра и диапазона издава проблем, който специалистите многат да разпознаят и да помогнат. Други проблеми може и сами да си спестим, ако познаваме анатомията на гласовия апарат и спазваме прости правила за съхранение на гласа.

Промяната в гласа издава проблем
Промяната в гласа издава проблем

Без силово пеене по време на мутация

Под въздействие на тестостерона при момчетата в периода на пубертета мускулната, костната и хрущялната структура нараства. Заедно с това един от водещите симптоми е мутацията на гласа, при която от едно гърло излизат 2 гласа – момчешкият и бъдещият глас, който е със 7 тона или с 1 октава по-нисък.

За няколко месеца гласните гънки на момчето нарастват 2 пъти на дължина и веднъж на дебелина. А за да си осигурят компенсаторно и двигателна реакция, им трябва от 6 месеца до година и половина. За това време горе-долу трябва да приключи мутацията на гласа. И този период иска щадене и спокойствие. Младежите не бива да крещят, нито да напрягат гласа си с пеене или много приказване. Ако това не се спазва, мутацията, вместо да завърши за година и половина, може да се проточи.

Хормоните го правят по-дрезгав

По време на менструация и бременност гласът става по-дрезгав. Същото се случва и през климактериума. Дължи се на хормоните. В тези периоди е хубаво гласът да се щади.

Пренапрягането, което е свързано с професията, става причина за образуване на възли, полипи и кръвоизливи на гласовите връзки.

„Над 300 000 души у нас работят с гласа си, но малко от тях знаят как да го пазят – не дишат правилно с мускулите на диафрагмата и с коремната преса, често викат и крещят. Приказват много дори когато са болни и когато гласът им е пресипнал. А това вреди и задълбочава проблемите. За да докажат вредата от крещенето, лекари правят изследвания със специализирана апаратура на запалянковци преди мач. След час и половина викане те отново изследват феновете. Така установяват, че гласът на 40% става дрезгав, но след почивка се възстановява. 8 на сто обаче получават възли или кръвоизливи на гласните връзки”, обяснява проф. Досков от МБАЛ „Царица Йоанна”.

Най-често при жените стрес и негативни емоции действат на централно ниво, които са по-емоционални и в подобни ситуации могат напълно да загубят глас. Подобно нещо се случва и при така наречената „сценична треска”. Често се наблюдава при талантливи млади оперни певици, които получат първа роля. На репетициите всичко е наред, но когато завесата се вдигне, те не могат да изкарат и един тон от гърлото си.

Направо онемяват състоянието е временно и няма последици

Възпаления на ларинкса, причинени от вируси и бактерии, също променят гласа. В устната кухина и в гърлото има бактерии. Когато се простудим те променят „характера” си и стават болестотворни. Основният симптом е промяна в гласа. Може да има и други оплаквания – кашлица, пресипване, усещане за чуждо тяло в гърлото. Всяко подобно състояние налага консултация с УНГ специалист, защото, ако не се лекува адекватно, острият ларингит лесно може са стане хроничен. А при мъже над 40 -годишна възраст дрезгавият глас, който не се подобрява в продължение на 2-3 месеца, може да е симптом за рак на ларинкса.

Отрови от средата – вредни изпарения, в които работим и живеем, стават причина за хронични възпаления, но и за доброкачествени и злокачествени тумори на ларинкса. Сред най-болестотворните са прахът в някои производства, както катраните и ароматите, които се съдържат в никотиновите изпарения.

„Човек диша 16-18 пъти в минута. Всеки, който работи в запрашена среда или е пушач, може да изчисли колко милион пъти на ден тези вредни за лигавицата на дихателните пътища минават през тях. Естествено е, че тя в един момент започва „ да протестира” по различни начини. Една от проявите е ракът на ларинкса. Статистиката от нашата клиника по онкология сочи, че 90% от оперираните с рак на ларинкса са пушачи, а 60% работят с горивно-смазочни материали”, каза проф. Досков.

Разкриват телефонни терористи по тембъра

Анализът на гласовия отпечатък е по-сигурен от дактилоскопския, защото пръстовите отпечатъци могат хирургично да се сменят, и то лесно, докато тембърът е уникален. Той може да се промени единствено със сложна и рискова операция на глътката и езика, която осакатява за цял живот. Затова тембърът се приема като личен печат на всеки, обяснява професор Досков.

Във всеки институт по криминалистика официално разкриват телефонни терористи именно по тембъра. Специална апаратура изследва спектъра на гласовия отпечатък и след това го сравнява с тези, които има в компютърната банка.

„Гласът е уникален. Диапазонът му е обикновено октава и половина, а силата – от 30 до 120 децибела. В него участват над 40 мускула. Няма друга функция в човешкия организъм, в която да участват толкова мускули. Няма музикален инструмент, който да може да възпроизведе невероятните възможности на гласа”, разказа проф. Досков.

Вижте още и ⤵️
Пресипнал глас
Бъдете здрави от билките в природата
Как да се справим с болестта на Хашимото

Тагове
Close