Именни дниПавловден

Павловден

На 30 юни празнуваме Павловден

Не пропускайте нашите публикации като се

Свети апостол Павел е еврейски проповедник, един от най-важните апостоли на християнството, изиграл решаваща роля в неговото разпространение извън еврейската общност.

Павловден именници: АПОСТОЛ, ЦОЛО, ПАВЕЛ, ПАВЛА, ПАВЛИНА, ПАВЛЕТА, ПАВЛЕТИ, ПАВЛИН, Павлин, Павлина, Павел

Изберете Пожелания за имен ден

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Роден в град Тарс в Киликия в еврейско семейство и името, което използва в еврейската общност, е Саул (Савел).

Павловден - 30 юни
Павловден – 30 юни

В същото време той е римски гражданин по рождение и, когато пише на гръцки, използва латинското си име Паулус (Павел).

Първоначално Павел е привърженик на фарисеите и участва в гоненията срещу християните, включително в убийството на свети първомъченик Стефан.

Християнските текстове отделят голямо внимание на преминаването му към християнството, отдавайки го на божествено видение.

В книгата “Деяния на апостолите” се разказва, че на път за Дамаск той видял необикновена светлина и чул Божия глас от небето: “Савле, Савле, защо ме гониш? Аз съм Иисус, когото ти гониш“.

Това събитие било повратно в живота му – той се покръстил и станал най-ревностния разпространител на християнската вяра.

Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания и затова е наричан от евреите в християнската общност “апостол на езичниците”.
Осъден и екзекутиран ок. 67 година в Рим след дълги години затвор.

Народни обичаи

Народен празник, който се отбелязва главно в Източна България, за предпазване от огън, пожар, гръм, и по-рядко от градушка.

Свързва се с народните представи за унищожителната сила на огъня.

На Павловден не се работи и не се пали огън дори за приготвяне на храна. В Източна Тракия не се меси хляб, за де не се сплъстява и червясва брашното.

На Петровден няма строга забрана за работа, но на Павльовден хората не работят, за да се предпазят от пожари. Не се пали огън в този ден, не се меси и пече хляб, за да не се опече и житото на нивата. Народната мъдрост поучава:

На Петровден да жънеш, за да не го одуха, а на Павльовден леж по очи, за да не го запали!

– „Малък Павльо големи бели прави!” („Паулус” значи „малък”).

История на празника в България

В някои от нашите етно-региони празникът Павловден е известен под името Пальовден – в етимологичен аспект наименованието произлиза от глагола “паля“, което доказва, че християнският светец съхранява в себе си характеристиките на древно езическо соларно божество.

Тъй като Павловден се смята за “много тежък” празник (народът го определя като “лих“, “хаталия” ден), сред системата от табута в култовия ритуал е пълната забрана за работа, поради страх от природни бедствия.

Доминиращо място в системата от култови елементи се отрежда на огъня.

Той е соларен елемент и има митологично съдържание – още от древността е приеман като брат на Слънцето и за това трябва да му се отдава същата почит.

За да се предпази имуществото от пожари и нивите – от изпепеляване, на Павловден не трябва да се пали огън в огнището, не се пече хляб и не се консумират топли храни.

Тъй като в народните вярвания свети Павел бил известен с тежкия си нрав, повечето празнични ритуали са насочени към омилостивяване на светеца и спечелване на благоразположението му с цел съхранение на реколтата от жарките лъчи на Слънцето и предпазването й от градушки, мълнии и др.

На 30 юни църквата чества Събор на Св.св. 12 апостоли.

Съборът на светите славни и всехвални 12 апостоли е празник за прослава на Христовите благовестители, наречени апостоли – Симон, наречен Петър, Андрей Първозвани, Яков Зеведеев, Йоан Богослов, Филип, Вартоломей, Тома, Матей, Яков Алфеев, Юда Яковов, Симон Зилот, Матий и Павел.

Към тях се чества и св.Павел, който не е бил апостол, но също ревностно е разпространявал вярата.

Макар съборът на апостолите, прославяни от църквата на 30 юнида включва в себе си 13 апостоли, в църковните книги се нарича “Събор на дванадесетте”.

Според народните вярвания Апостолите били персонажи в християнството, ученици на Иисус Христос, които били избрани да проповядват новото учение.

Апостолите се разделят на основните ученици – Дванадесетте свети апостоли, т.е. тези които пряко от него са получили учението му; останалите – Седемдесетте апостоли – отново преки ученици, но не от най-близкия кръг и на апостоли, които са приели учението на Христос опорсредствено – чрез други апостоли (Тимотей, Тит), или по чудесен път (Апостол Павел).

👉Календар с Именни дни

👉Вижте всички Именни дни през Юни

Вижте още и ⤵️
Пожелания за Павловден
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъж

Тагове

Свързани статии

Close