Статии

Музиката е балсам за нервите

Музика успокоява и подобрява паметта

Не пропускайте нашите публикации като се

Слушането на музика влияе на мозъка и този факт отдавна вълнува умовете на учените. Според тях в такива моменти в сивото ни вещество протичат поредица от неврологични процеси. През годините са правени много изследвания, за да се изясни защо ритмичните звуци имат толкова силно въздействие върху нас. И всички стигат до извода, че музиката може да служи като алтернатива на лекарствата за успокояване на пациента.

музикални ноти
музикални ноти

Безпокойството преди операция е много често срещан проблем. То може да повиши нивата на стресовите хормони и да се отрази зле на процеса по възстановяването. Ето защо пациентите получават седативи за успокояване преди хирургичната интервенция. Едно клинично проучване, проведено в САЩ, показва, че музиката може да е също толкова ефикасна, колкото и въпросния седатив – особено при регионална блокада на нервите.

Седативите срещу безпокойство имат странични ефекти, които могат да повлияят на дишането и кръвния ток, твърдят анестезиолозите. Докато при слушането на музика не се наблюдават нежелани реакции. По време на изследването учените от университета на Пенсилвания са работили с 157 души. Една част от тях са получили седатив за блокиране на нерви инжектиран три минути преди операцията. Втората група обаче е слушала ‘Weightless’ на британската група Marconi Union. Нивата на безпокойство на двете групи били сходни, но не и успокоението, което получили. Оказало се, че музиката е доста по-ефикасна, в сравнение със седатива.

Музиката е балсам за нервите
Музиката е балсам за нервите

До момента изследователите не са открили конкретен “музикален център“ в човешкия мозък, но невропсихолозите от университета в Чикаго са установили нещо изключително интригуващо. Подобно на много други процеси, и задачите, свързани с възприемане и извличане на удоволствие от музиката, са разпределени в няколко области на сивото ни вещество. Резултатите от изследванията им са показали също така, че притокът на кръв в мозъка се увеличава и намалява в зависимост от стила на музиката, която слушаме, поради реакция на различни части от мозъка, които се свързват с емоцията и възбудата. 

Оказва се, че при 80% от хората музиката може да предизвика силни физически реакции, като някои от тях могат да се сравнят дори с оргазъм. Спокойните мелодии например оказват благоприятно влияние на абстрактните процеси в мозъка и така ни правят по-креативни.

А новата музика подобрява шофьорските ни умения, твърдят още учените.

Според едно друго проучване, проведено в Израел сред пациенти, преживели инсулт, показва, че при тези от тях, които са слушали класическа музика, мозъкът може да обработва по-добре изображения. Учените споделят, че примерите за благотворно влияние на любимите ни песни върху неврологичните процеси в човека са наистина много и те тепърва ще бъдат доказани от науката.

Вижте още и ⤵️
Животните познават музиката на различни композитори
1 октомври световен ден на музиката
Каква да е музиката за романтична среща и страстен секс?

Тагове
Close