Статии

Ледено мохито проваля плажа

Как да се предпазим от слънцето и инфекциите на плажа

Не пропускайте нашите публикации като се

След няколко месеца ще е отново топлои на мнозина любимия сезон – лятото. Това е времето през което ни предстои отпуска и заслужена почивка край морето. Освен забавления обаче, плажът крие и опасности.

На всеки се е случвало да изгори под слънчевите лъчи, да се сблъска с някакъв вид инфекция и т н. Тези негативни ефекти в повечето случаи, са резултат от собственото ни поведение.

Неща които ни се струват напълно нормални, всъщност крият рискове.

Спазвайки някои прости правила обаче, можем да се защитим и да се насладим максимално на ваканцията си в добро здраве.

Ледено мохито проваля плажа
Ледено мохито проваля плажа

Навик

Когато си представим излежаване на плажа, често това включва студена напитка в ръка. В горещите летни дни, тя ни се вижда като решението на всички проблеми, но всъщност може и да е причина за тяхната поява.

Това се отнася особено за коктейлите и освежаващите питиета, които съдържат лимон. Взаимодействието между лимоновия сок и ултравиолетовите лъчи на слънцето е изключително опасно. Реакцията между тях може да причини т нар фитодерматит, който фототоксично възпаление на кожата, съпроводено с поява на мехури и симптоми на изгаряне.

Това може да се случи при попадането само на попадането на няколко капчици сок от лимон върху тялото ни. Подобна неприятна реакция се наблюдава и при контакт с портокал, целина,магданоз и бергамот, тъй като веществата в тези продукти също не са добре съвместими със слънчевите лъчи.

Хидратация

Но не само произхода на плажното питие е от значение, а и температурата.

Напитките не бива да бъдат твърде студени, тъй като тялото ни е загрято и пиейки ледена вода например, създаваме шок на организма. Това може да причини повръщане, стомашни болки и други неприятни симптоми. За да избегнем тези негативни ефекти, е добре да се заредим с голяма бутилка вода със стайна температура, а за освежаване можем да добавим в нея различни плодове или листа от мента.

Въпреки че някои питиета не се препоръчват, хидратацията е от изключителна важност. Докато се припичаме на слънце, се потим и тялото изразходва голямо количество вода. Ако не приемаме допълнително течности в достатъчни количества, съществува голяма вероятност да се обезводним. Това от своя страна може да доведе до много неприятни последствия.

Прегряване

Сред най-вредните навици по време на почивка край морето, са експериментите със слънцето. Горещината може да нанесе най-много щети върху здравето ни и затова е добре да си осигурим подходящата защита.

Например колкото и да ни се иска да се сдобием с бронзов загар по най-бързия начин, излежаването на директна светлина за дълго време е изключително вредно за кожата. То може да доведе до зачервявания, изгаряне, обелване и болка.

Много важно е и да не наваксваме със съня на плажа, защото това е сред най-честите причини за сериозно изгаряне. Това е така, защото докато спим, не усещаме кога слънцето вече ни вреди.

Също така прекомерното излагане под лъчите може да стане причина за слънчев удар или инсулт. Тези състояния пък предизвикват редица неприятни симптоми, като гадене, световъртеж, зачервяване на лицето, ускорено и затруднено дишане, главоболие и отпадналост. Могат да бъдат придружени и от обилно потене, подуване, липса на ориентация, а в по-тежки форми настъпва загуба на съзнанието, халюцинации и гърчове. 

Препоръки

Според препоръките на здравното министерство, най-застрашени от слънчев и топлинен удар са възрастните над 60 г и децата, както хората със сърдечно-съдови заболявания и хората със затлъстяване. 

За да се предпазим от това, специалистите съветват да забравим за плажа в часовете 11 и 14 часа. Шапката и чадърът пък са нашите верни приятели и защитници.

Предпоставка за усложнения са употребата на алкохол и обилното похапване по време на плаж. Ако все пак се стигне до топлинен или слънчев удар пострадалият трябва да се пренесе на хладно, сенчесто и проветриво място. Поставя се в полуседнало положение, дрехите се разхлабват, необходимо е да се напръска с вода и на главата да се постави студен компрес. Мокри кърпи се поставят на гърдите, корема и гърба. Ако бъде охладен навреме, човек възвръща нормалния си тонус след 4 – 5 часа. 

Вижте още и ⤵️
Краката са визитната ви картичка на плажа
Последни тенденции в плажната мода
Природни съставки пазят лицето от слънцето
Храна за плажа

Тагове
Close