Здраве и красота

Косата пада най-често през лятото

Защо пациенти често се оплакват от загуба на коса през лятото?

Не пропускайте нашите публикации като се

Косопадът е често срещано оплакване, което може да причини значителен психологически стрес.

Ново проучване разкрива, че този неприятен проблем е свързан донякъде и със сезонността. Според учени новите открития биха могли да помогнат на специалистите да оценят по-добре състоянието на своите пациенти и да им предпишат най-адекватното лечение.

Косата пада най-често през лятото
Косата пада най-често през лятото

Според учени две трети от мъжете са засегнати от проблема с оредяването на косата преди навършване на 35-годишна възраст. След 50-те пък е почти невъзможно да се види представител на силния пол, който да има гъста коса. Девет от десет са загубили значително количество коса, категорични са специалистите, позовавайки се на клиничните си наблюдения.

Противно на общоприетото схващане, загубата на коса не е само проблем на мъжете. Около 40% от дамите също са засегнати от загубата на коса.

Но според учените има разлика между двата пола, т.е. има мъжки или женски модел на плешивост. При силния пол това състояние се характеризира с отслабване на косъма и изтъняване на корена му, което в крайна сметка води до неговото падане и до оплешивяване след време. При дамите пък косъмът е склонен да изтънява по цялата си дължина, а не само в корена. Но рядко прогресира до пълна плешивост.

Косопад при мъже
Косопад при мъже

Според новите проучвания този проблем не се различава само по полов признак. Учените са открили, че повечето пациенти често се оплакват от загуба на коса през лятото и есента. Затова решили да проучат връзката между сезонността и загубата на коса, като анализирали данните от Google Trends.

Изследователи разгледали конкретно данните за месечния индекс на търсене (SVI) за термина „загуба на коса“ между януари 2004 г и октомври 2016 г в няколко страни с многобройно население във всяко полукълбо (САЩ, Обединеното кралство, Канада, Австралия, Индия, Южна Африка, Нова Зеландия и Мавриций). След това проверили как се разпределя търсенето на информация за косопада спрямо сезона във всяка страна и наличните данни за месечните температури. Така те успели да разберат как сезонът влияе на SVI за косопада.   

Или иначе казано, получените данни показали, че загубата на коса е по-често срещана през лятото и есента, отколкото през зимата и пролетта. С това те подкрепили предходните изследвания и клиничните наблюдения на специалистите, които непрекъснато са в пряк контакт със своите пациенти.

Изследователите смятат, че техните открития могат да помогнат на хората с косопад да оценят по-добре ефикасността на сегашното си лечение и да засилят усилията си в тази посока през лятото, когато косата им е най-силно засегната от слънцето и солената морска вода.

Учените отбелязват също така, че не само вариациите в ултравиолетовото лечение, но и температурата играе роля в сезонността на косопада, но тяхното проучване не отчита всички възможни фактори.

Вижте още и ⤵️
5 природни маски за подхранване на косата
Масаж и плодове срещу косопада

 

Тагове

Свързани статии

Close