Статии

Кои продукти облекчават предменструалният синдром

Храни които облекчават предменструалният синдром

Не пропускайте нашите публикации като се
Много жени се оплакват от предменструален синдром. Емоционалните разстройства, предизвикани от менструалния цикъл, тревожат 80% от жените в света на възраст от 30 до 45 години, наблюдават сепостоянна жажда, също повишен апетит, отоци, мигрена, увеличение на теглото от 1 до 2 кг, подуване на корема, акне, омазняване на косата, нестабилно кръвно налягане, мускулна слабост.

Повишението на нивото на хормоните естрогени и прогестерон, нарушението на обмяната на хормоните невромедиатори (серотонин, допамин, норадреналин), недостигът на простагландин Е1 влияят пряко на главния мозък и ендокринните процеси – това съответно влияе и на настроението.

Предотвратяването на стресови ситуации в този период е възможно, ако се вземат навреме мерки и в менюто се включат необходимите хранителни продукти.

Кои продукти облекчават предменструалният синдром
Кои продукти облекчават предменструалният синдром

Пълнозърнест хляб

В зърнените продукти има много полезни вещества: магнезий, който помага за намаляване на мускулното напрежение, и витамини В и Е, които според изследванията, се борят с умората и депресията. Правете си сандвичи с пълнозърнест хляб и не забравяйте, че той се съчетава много добре с бадемово масло.

Бадемово масло

По време на менструация е особено важно да се получават достатъчно животински белтъчини и фибри, които помагат да се стабилизира нивото на кръвната захар, намалявайки влечението към сладкото. Опитайте да намажете малко бадемово масло на парче круша, когато изведнъж почувствате глад скоро след като сте обядвали.

Портокали

Изследвания показали, че жените, чийто организъм получава голямо количество калций и витамин D, проявяват по-малко симптоми на предменструален синдром. Причината е, че калцият намалява тревогата, а витамин D регулира ензима, който преобразува аминокиселината триптофан в серотонин – хормона на щастието. Тези съставки се съдържат в портокалите.

Още един източник на калций е натуралното кисело мляко. То също помага да се решат проблемите с храносмилането, които често съпровождат менструацията, защото съдържа живи бактериални култури, стимулиращи работата на червата и възстановяващи тяхната микрофлора.

Чай

Не яжте и не пийте нищо, което съдържа кофеин – той възбужда нервната система. Вместо кафе пийте билкови чайове: ментовият успокоява и снема мускулното напрежение; чаят от лайка помага за отпускане и избавяне от чувството на тревога, а джинджифиловият се бори с гаденето и снема отоците.

Банани

Бананите са богати на витамин В6, магнезий и калий, които помагат за справяне с отичането, тъй като пречат на задържането на вода в организма.

Морски продукти 

По време на менструален цикъл поради загубата на кръв нивото на желязо в организма намалява. Необходимо е да се попълни неговия запас. В това могат да ви помогнат продуктите, богати на желязо: стриди, червено месо, нар. Морските продукти понижават също нивото на стреса. Най-добре влияят са стридите.

Диня

Разбира се, в тези критични дни сладките продукти са особено популярни. Ще се почувствате много по-добре, ако вашият организъм получи натурална захар, която се съдържа в динята. Тя също така помага при отоци и проблеми с храносмилането.

Вижте още и ⤵️
Натурални продукти помагат за избавяне от отоците
При болезнена менструация
Обилна, нередовна и болезнена менструация
Прекъсване на менструацията

 

Тагове
Close