Статии

Кои продукти и растения са отровни за домашните любимци

Какво не трябва да ядат домашните любимци?

Не пропускайте нашите публикации като се

Всички стопани на домашни животни знаят, че техните любимци могат, без да се замислят, да изядат всичко, което им попадне пред очите. Котките дъвчат различни растения, хамстерите гризат практически всичко, а кучетата могат да “припечелват“ като прахосмукачки, когато на пода в кухнята падне храна. Но много неща, за които хората обикновено не се замислят, могат да бъдат вредни за животните. Техният метаболизъм е различен от човешкия – дадено вещество, лесно асимилирано от човешкия организъм, може да се окаже смъртоносно за малкото животно.

Кои продукти и растения са отровни за домашните любимци
Кои продукти и растения са отровни за домашните любимци

Шоколад

Може да се стори шокиращо на много любители на животните, но домашните любимци не трябва да ядат шоколад изобщо, защото той ги убива.

Шоколадът съдържа почти сходни две вещества: теобромин и кофеин. Тези стимулират мозъка, сърцето и мускулите чрез потискане на някои клетъчни рецептори и ензими. В следствие се увеличава концентрацията на свободния калций. Затова човек ял шоколад има прилив на енергия или е превъзбуден. Всички други продукти, които съдържат кофеин, например кафето, също трябва да се държат по-далеч от животните.

При високи дози на теобромина при питомците може да се наблюдава ненормален сърдечен ритъм, диария, безпокойство и сърдечна недостатъчност. Що се отнася до човека, неговият организъм може да разлага теобромина много по-бързо, отколкото, организмът на кучето, ето защо ние не припадаме след първото изядено парче шоколадова торта.

Лук

Лукът (както и чесънът  е много отровен за котките и кучетата, защото съдържа съединения, които при попадане в храносмилателната система на животното намаляват образуването на важния антиоксидант глутатион. Без него се стига до състояние, в което токсичният водороден пероксид е прекалено много. Той може да променя структурата на хемоглобина, важен белтък в червените кръвни клетки, който разнася кислород в целия организъм.

Изменението на структурата на хемоглобина води до образуване на телца на Хайнц, които могат да предизвикат разкъсване на кръвните клетки, повишаващо риска от анемия. Хората са много устойчиви към тези “странични ефекти “ на лука, но домашните животни (особено котките) са много уязвими. Могат да развият анемия и след поглъщане на лук и то само на няколко пъти. Симптомите на отравяне включват слабост, повръщане, диария, обезцветяване на венците, безцветна урина и повишено слюноотделяне.

Макадамия

Ядките макадамия съдържат много минерали, антиоксиданти и други полезни вещества. Но кучетата не могат да ядат от тях. Дори малкото количество е опасно. Може да се стигне до повръщане, слабост или частична парализа, хипертермия и мускулни тремори. Защо ядките са толкова токсични за кучешкия организъм не се знае със сигурност.

Отравянето се лекува, както всяко друго хранително отравяне. Симптомите трябва да отшумят до 48 часа.

Грозде и стафиди

Малко хора виждат в гроздето опасност, но то може да бъде много вредно за най-добрия приятел на човека. Експертите не са сигурни кое точно вещество в стафидите и гроздето е токсично за кучешкия организъм, но то може да доведе до остра бъбречна недостатъчност на животинчето.

Обикновено отравянето с грозде се проявява със следните симптоми: повръщане и диария, слабост, загуба на апетит. Домашният любимец спира да уринира или отделя по съвсем малко урина. Освен това, за разлика от ядките макадамия, този тип отравяне е много сериозно и често е фатално. Необходима е незабавна медицинска помощ. Ако кучето развие бъбречна недостатъчност, шансовете му да живее дълго са минимални. Експертите наблюдава ли, че животните се натравят и от свежо грозде, от такова без семки и люспи. Следователно токсичното вещество се съдържа в месестата част на плода.

Заместители на захарта

Шоколадът и сладкишите не са подходящи за домашните любимци. Всички подсладители са опасни! Ксилитолът е често използван заместител на захарта. Обикновено го слагат в дъвки и бонбони.

Ако куче изяде нещо с ксилитол, в организма му се освобождава много инсулин. Този неочакван скок в нивото на инсулина в клетките може да доведе до рязко намаляване на глюкозата в кръвта. Възможно е да се развие хипогликемия (ниска кръвна захар). Симптомите на това състояние включват гърчове, загуба на координация и повръщане. Освен всичко друго, ксилитолът също може да допринесе до развитие на бъбречна недостатъчност.

Кои продукти и растения са отровни за домашните любимци - куче
Кои продукти и растения са отровни за домашните любимци – куче

Лилия

Стопаните на домашни животни знаят, че котките обичат да дъвчат листенцата на разни растения. Но в случая с лилията, този, на пръв поглед, безвреден навик може да доведе до фатален край. Различните видове лилии (бяла, тигрова, азиатска), са популярни стайни растения, носа и силно отровни за котките.

Поглъщането на всяка част от тях може да доведе до повръщане, потиснатост, обезводняване и често уриниране. Въпреки, че точната причина за токсичността на лилията за котките не е установена, известно е, че субстанция в тях, на първо място, поразява бъбреците. Може да се стигне до бъбречна недостатъчност, ако котката не се лекува навреме.

Авокадо

Независимо от многобройните си полезни свойства, авокадото, както изглежда, е отровно за почти всички видове, освен за човека. Този плод съдържа природно антигъбично вещество, наречено персин, което предизвиква некроза на сърдечния мускул и на млечната жлеза при различни видове животни.

Въпреки че при кучета и котки това не се наблюдава отчетливо, негативните ефекти от авокадото са налице при коне, зайци, мишки, овце и други животни. Промяната в състоянието им се наблюдава след редовна консумация на плода. Домашните птици са най-податливи. Симптомите на отравяне включват слабост, аномално поведение, дихателни проблеми (при птиците се виждат промени в оперението).

Хлебно тесто

Много животни ще умрат, ако изядат дори малко сурово тесто за хляб. При неговото поглъщане топлата, влажна среда на стомаха може да предизвика ферментация на етанола в маята (метаболитен процес, при който захарта се разпада на въглероден диоксид и етанол). Точно ферментацията на маята кара тестото да набухва преди печене. Страничният продукт от реакцията (етанолът) прониква в кръвта и води до отравяне с алкохол. Може да се стигне до смърт, ако не се окаже адекватна помощ. В случай на отравяне с тесто симптомите са повръщане, слабост, потискане на централната нервна система, хипотермия и подуване на корема.

Сагова палма

Саговата палма прилича на миниатюрна тропическа палма и на пръв поглед е безобидно растение, което придава екзотичен колорит на вашия заден двор. Но тя е вълк в овча кожа. Това растение може да бъде изключително опасно за домашните любимци. То съдържа редица токсини, най-известният от които е циказинът. При попадане на организма на животното той се превръща в метила окси метанол.

Въпросното вещество предизвиква  бъбречна недостатъчност. То уврежда клетките на черния дроб и нарушава неговата способност да преработва глюкозата. Също така е и канцероген. Може да доведе до клетъчни мутации.

Симптомите на отравяне със сагова палма са повръщане, кръв в екскрементите, постоянна жажда и често уриниране, лесно получаване на синини. Наблюдават се и неврологични симптоми: гърчове, парализа и т н. Случаи на тежко отравяне със сагова палма са регистрирани при кучета, овце, едър рогат добитък и други животни. Има и случай на натровени хора.

Вижте още и ⤵️
Какво сънуват кучетата
Кучетата ни пазят здрави
Животни

 

Тагове
Close